Enklare och bättre läsning med nya Folkbladet

Den lokala journalistiken står i fokus när Folkbladet moderniserar sin sajt och app. Bland annat ska det bli enklare för läsarna att hitta det som just de är intresserade av.

Den lokala journalistiken står i fokus när Folkbladet moderniserar sin sajt och app. Bland annat ska det bli enklare för läsarna att hitta det som just de är intresserade av.

NTM-koncernen, som Folkbladet är en del av, har arbetat intensivt de senaste månaderna med att utveckla helt nya nyhetssajter och appar. Målet är att det ska vara så enkelt som möjligt att ta del av de senaste nyheterna. Folkbladet är först ut av koncernens tidningar att erbjuda sina läsare den nya lösningen.

– Det viktigaste för oss är att det ska vara lätt, enkelt och okrångligt för våra läsare, säger Widar Andersson som är chefredaktör på Folkbladet.

Medarbetarna på koncernens gemensamma kundcenter är de som har tätast kontakt med läsarna och det är framför allt de åsikter som har fångats upp där som har legat till grund för prioriteringarna i projektet.

 –  Det kollegorna på vårt kundcenter berättar är på samma tema som vad de prenumeranter som ringer till mig har för budskap. De är på vanlig svenska förbannade för att tekniken krånglar. Det där ska vi nu på allvar försöka rätta till, säger Widar Andersson

Enligt NTM kommer E-tidningen att bli mer användarvänlig, och dessutom få en egen app. Nyhetssajten kommer inte bara att få en modernare och tydligare design utan flera nya funktioner ingår också i omstöpningen. En nyhet är till exempel att läsaren själv kommer att ha en möjlighet att anpassa sitt eget nyhetsflöde.

– De nya sajterna och apparna ger helt nya möjligheter till personliga urval för den som vill ha det. Vi strävar alltid efter att vara så relevanta som möjligt för våra läsare och det personliga urvalet är en del av det, förklarar Widar Andersson.

Enligt Widar Andersson är det ett omfattande utvecklingsarbete inom NTM-koncernen som ligger bakom förändringen som inte bara innefattar nya sajter och appar. Sedan en tid tillbaka jobbar redaktionerna i helt nya system som frigör tid och kraft åt att producera mer lokal journalistik.

En snabbare publiceringsteknik innebär också att redaktionerna kan få ut nyheter fortare än tidigare, något som läsarna kommer att märka av, särskilt vid händelsenyheter, menar Widar Andersson.

Teknikförändringen innebär också att artiklar, bilder och videoklipp är väl kategoriserade. Detta innebär i sin tur att redaktionerna kan få större kännedom om hur innehållet tas emot av läsarna. Sådana insikter är oerhört viktiga i en modern medieorganisation, säger Widar Andersson.

– Vi är alltid angelägna om att lära oss mer om vad våra läsare vill ha och vilken information de har nytta av i sin vardag. Tack vare den nya tekniken så kan vi få fler insikter om det än någonsin tidigare och vi kan genomföra analyser som kan ligga till grund för en ännu mer relevant och vass lokaljournalistik i framtiden, säger Widar Andersson.

Folkbladets nya sajt och appar lanseras nästa vecka och idéer och synpunkter från läsarna är välkomna.

–  Folkbladet har kommit ut sedan 1905 och utseende och teknik har förändrats flera gånger fram till idag. I början av förra seklet såg tidningarna helt annorlunda ut än nu. Ändå är det likheterna som dominerar. Då och nu - med penna eller mobilteelfon som verktyg - så är det lusten och ivern att berätta om vad som händer och sker i samhället som präglar journalistiken. Det är det viktigaste, säger Widar Andersson.

 

Folkbladet

Folkbladet grundades i Norrköping 1905 under namnet Östergötlands Folkblad, och slogs under 1960-talet ihop med Linköpingstidningen Östgöten och gavs ut under titeln Folkbladet Östgöten. Tidningen kallas av många fortfarande FÖ. Utan att tappa en enda utgivningsdag och tack vare starkt läsarstöd gick Folkbladet igenom en konkurs 1992. Sedan 1998 heter tidningen enbart Folkbladet. Sedan år 2000 är Folkbladet en del av NTM-koncernen och ingår i Östmedia AB där också NT och Corren m.fl. ingår.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa