Föräldrar till en högstadieelev på en Norrköpingsskola kände inte igen psykologens beskrivningen av sitt barn. En specialpedagog på skolan tittade på fallet och upptäckte flera allvarliga brister i den och i ytterligare två elevutredningar som psykologen arbetade med.
Utredningar som rörde tre Norrköpingselever skickades i april 2018 för en second opinion – dels till en annan psykolog vid bemanningsföretaget som den aktuelle psykologen kom från, dels till en utomstående psykolog med specialistkunskaper i neuropsykologi.
Och båda granskningarna visade att utredningarna inte höll måttet. De varit undermåliga och bristfälliga. Norrköpingsskolan anmälde psykologen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Och skolpsykologen har nu fått omfattande kritik för samtliga tre utredningar.
IVO anser att eleverna riskerade felaktiga diagnoser bland annat på grund av psykologens otillräckliga analyser. Hans utlåtanden var ofullständiga, ostrukturerade och svårförståeliga.
Psykologen uttalade sig bland annat om att eleverna var aktuella för särskola.
– Patienterna riskerar en felaktig inkludering i rätten att ansöka om undervisning i grundsärskola alternativt en fördröjning av möjligheten att ansöka om sådan undervisning då en ny utredning kan krävas för att klargöra beslutet.
Tillsynsmyndigheten kritiserar även psykologens journalföring som "mest består av arbetsmaterial".
– De är bland annat skrivna på ett sådant sätt att det är svårt att förstå för en person som inte är insatt i medicinskt fackspråk.
Psykologen, som var anställd på ett bemanningsföretag inom elevhälsa, har förklarat att press och stress låg bakom slarvet vid den aktuella tiden.
– Jag hade vid tillfället en orimlig arbetssituation och stressrelaterad ohälsa, har psykologen förklarat och han har lovat att bättra sig.
IVO tvivlar inte på det men framhåller att sådana faktorer ”inte får påverka den legitimerade psykologens ansvar för hur han eller hon utför sina arbetsuppgifter”.
Vidare har psykologen framfört att han endast fått ersättning för 15-17 timmar per utredning.
– Det krävs egentligen 30 timmars för att göra ett bra jobb.
Tillsynsmyndigheten anser att skolpsykologen varit mottaglig för kritiken och att han vidtagit åtgärder efter det som hänt.
Han blev av med sina uppdrag vid Norrköpingsskolan.