Dyrbar utrustning stulen

Två fullbordade stölder och en misstänkt rekognosering. Det senaste året har Håkan Hagberg på Tornby Gård varit utsatt för flera intrång.

23 maj 2019 19:00

Under onsdagen bjöd han in Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till ett möte för att diskutera problemet med stöldligor.

Håkan har varit utsatt för flera stölder. Den första skedde under sensommaren. På morgonen när arbetet skulle starta visade det sig att gps:erna i traktorerna var borta. Gps:en sitter på jordbruksmaskinernas tak och ska bland annat hålla koll på traktorns position, så man inte till exempel gödslar dubbelt. Viktigt både ur miljösynpunkt och kostnadseffektivt för den enskilde lantbrukaren.

– De hade stulit fyra gps:er och skärmar, säger Håkan Hagberg bedrövat.

Nästa gång var det en styrdator som stals. Samtliga delar är värdefulla och på senare tid eftertraktade av tjuvar. Då traktorer har en allmän nyckel till respektive maskinmodell är det inte svårt att ta sig in i dem, berättar Håkan Hagberg.

Numera klättrar Håkan och personalen de närmare fyra meterna upp på taket på traktorerna för att plocka ner tekniken efter varje arbetsdag.

– Men det är ju inte heller hållbart. Ska det behöva vara så? Det är ju faktiskt också en säkerhetsfråga att klättra på den höjden och kräva att personalen gör det varje dag innan de går hem, säger Håkan.

Det totala värdet för det som stulits från Tornby Gård uppgår till mellan 300 000 och 400 000 kronor. Även om försäkringen täcker det mesta blir det dryga självriskkostnader.

Håkan Hagberg lyfter frågan om godset förs utomlands och säljs där.

– Ursäkta att jag säger det men jag tror att de sitter och skrattar åt oss svenskar i andra länder när det kommer till sånt här, säger Håkan Hagberg.

För Gunnar Strömmer (M) är det viktigt att komma ut i verkligheten och träffa drabbade människor, berättar han under sitt möte med Håkan Hagberg.

– Det är ofta internationella ligor som opererar genom landet. Om jag överblickar den politiska debatten är det ofta så att man pratar om våldsbrotten. Det är såklart viktigt att ta upp det också, men man får inte glömma bort dem som drabbas av den här typen av brott, säger Strömmer.

Han vill också lyfta frågan om att dels öka den polisiära kraften men också ge tullen utökade befogenheter.

– Som det är i dag har tullen inte rätt att hålla kvar en bil de misstänker, eller vet att, det är stöldgods i. De måste låta dem köra, säger Gunnar Strömmer.

– Det är helt otroligt. Sedan är det ju hur lätt som helst för tjuvarna att göra en resväg för att kunna stjäla, inflikar Håkan Hagberg och syftar på att traktorer och jordbruksmaskiner finns i vägtrafikregistret.

Det är alltså enkelt för tjuvarna att se var de eftertraktade maskindelarna finns.

– De kan sitta hemma och göra en resväg. Det är det som är otäckt, säger Håkan.

– Sannolikheten att bli gripen är tyvärr ganska låg, inflikar Gunnar Strömmer.

Håkan Hagberg och hans familj hade påhälsning av en okänd minibuss även för en vecka sedan.

– Det som är otäckast för familjen är att vi känner oss bevakade, säger Håkan och berättar att han kom gåendes över gården när han såg den okända bilen ståendes mellan husen.

– De måste haft med sig en vakt. De i bilen kan omöjligt ha sett mig utan det måste vara någon som sa till dem att det kom nån så de stack, säger Håkan Hagberg.

Bilens registreringsskyltar var täckta och bilen stack i samma sekund.

– Jag kan bara hoppas att de insåg att allt numera är inlåst och att det inte finns någonting att hämta här. Men det här måste få ett slut, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Angelica Forsberg

Ämnen du kan följa