Drop-in-vigsel på Alla hjärtans dag

På Alla hjärtans dag den 14 februari erbjuder S:t Johannes församling återigen drop-in-vigslar för de par som önskar det.

29 januari 2015 12:58

– Det blev så bra förra året, så vi gör om det igen. Det berättar Ola Berggren, som är en av församlingens präster som är vigselförrättare den här speciella lördagen.

Förra året passade 16 par på att viga sig genom att komma till S:t Johannes kyrka. Ola Berggren kan se två tydliga grupper som valde drop-in-vigsel för att bekräfta sin relation.

– Det var de som ville vigas men samtidigt inte ville göra en sådan stor sak utan ville ha vigseln lite enklare, berättar han.

Den andra gruppen var par som hade bott ihop länge, kanske var förlovade men det hade inte blivit av att de hade gift sig.

– Nu gjorde de äntligen slag i saken, konstaterar Ola Berggren.

Redan nu har folk börjat ringa och anmält sitt intresse för drop-in-vigsel. Men det finns gott om tider för fler par som vill gifta sig på Alla hjärtans dag, berättar Ola Berggren.

– Vi har 26 tider mellan klockan 10 och 17 den här dagen. Det finns tider både till kyrkan och till sakristian, för de som vill ha det lite enklare. Vid ett ännu större behov kan vi även möblera om ett rum i församlingshemmet, så att par kan gifta sig där, berättar Ola Berggren.

Före vigseln får brudparet sätta sig en stund tillsammans med prästen för att gå igenom ceremonin och välja musik. Det finns också en fotograf på plats som tar ett bröllopsfoto som minne av vigseln, utan kostnad. När vigseln är över bjuds de par som vill på tårta och alkoholfritt bubbel.

Ola Berggren menar att den här formen av enklare vigsel ger fina stunder som tilltalar många människor.

– Man kan komma som man själv vill vara, konstaterar han.

Men några måsten finns. Par, som vill gifte sig, måste ha med sig hindersprövning från Skatteverket. Ett annat måste, är att åtminstone en av dem måste vara medlem i Svenska kyrkan.

Under Kulturnatten anordnade fyra församlingar dropin-dop i S:t Olai kyrka, som uppskattades av många.

annika.sverker@folkbladet.se

011- 200 411

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Sverker