Drabbade av smällen

Det är måndag efter explosionen på S:t Persgatan och på Pizzeria Maestro tvärs över gatan summerar ägaren Ghasan Hanna skadorna. "Det är inte roligt att det händer så mycket sånt här i staden, man blir chockad".

15 april 2019 20:00

Det är måndag förmiddag och på S:t Persgatan pågår fortfarande uppstädning efter den kraftiga explosion som skedde natten mot söndagen. Stora plywoodskivor sätts för fönstren medan det mesta av glassplittret redan är borta.

På andra sidan gatan ligger Pizzeria Maestro som också drabbats av detonationen som rimligen måste betecknas som av det kraftigare slaget med tanke på de skador som drabbat omkringliggande fastigheter.

Pizzerien är stängd och Maestros ägaren Ghasan Hanna finns på plats för att vägleda några hantverkare som ska titta över en vattenläcka som uppstått vid en radiator i samband med explosionen.

– Alla fönstren gick vid explosionen och så började det också läcka vatten. Det var glas överallt och det blev också lite skadat i innertaket, säger Ghasan Hanna som berättar att han blev uppringd på natten mot söndagen.

– Det var larmbolaget som ringde klockan nära halv fem, när vi väl kom hit var det avspärrat så vi kunde inte gå in.

Det blev alltså en hel del skador på Pizzeria Maestro och senare under måndagen ska Ghasan Hanna också träffa försäkringsbolaget och dessutom ska glasmästaren komma för att titta över läget – förhoppningen är att han ska kunna öppna pizzerian på onsdag-torsdag men det beror på hur skadorna bedöms.

– Det var tur att det inte var någon person på gatan när det small i alla fall, det hade kunnat gå illa, säger Ghasan Hanna som har sina rötter i Syrien och tycker det här är en tråkig utveckling.

– Det har smällt i Syrien och nu smäller det här också. Det är inte roligt att det händer så mycket sådant här i stan, man blir chockad faktiskt.

Polisen gick på måndagen ut med information på sin hemsida där man informerar att en förnyad teknisk undersökning ska ske under dagen. Man är också intresserade av att nå alla som uppehållit sig i området i närtid till detonationen som alltså skedde 04.23 natten mot söndagen.

Händelsen är rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse men det finns i nuläget ingen misstänkt för brottet. Polisen skriver: "med tanke på tillvägagångssättet undersöker utredarna vilka som kan tänkas ha förmåga och resurser att genomföra den här typen av brott.". Med andra ord var kraften i explosionen av en sådan dignitet att det utesluter ganska många tänkbara gärningsmän.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa