Döms för våldtäkt

Den 23-åriga mannen, hemmahörande i Finspång, döms av Norrköpings tingsrätt till fängelse i 2 år och 6 månader för våldtäkt av en 15-årig flicka. Mannen själv nekar till brottet och menar att det var flickan själv som ville ha sex.

26 april 2018 13:00

Det var i augusti i fjol som han skjutsade sin kompis som skulle prata med sin före detta tjej, som i sin tur hade med sig en kompis. När det före detta paret lämnade bilen för att prata, blev 23-åringen ensam kvar i bilen med tjejkompisen.

Han började då ställa sexuella frågor till den 15-åriga flickan, som svarade att hon hade pojkvän och inte var intresserad.

Han blev irriterad och gick ur bilen och öppnade dörren till baksätet där hon satt och försökte få henne att utföra sexuella handlingar. Hon lyckades mota bort honom och ta sig ur bilen, men han tog tag i henne på nytt och höll fast henne medan han utförde våldtäkten.

Mannen har hela tiden nekat till att ha våldtagit flickan och menar i stället att det var hon som tog initiativ till sex.

– Hon ville kanske ha sex med mig för att det tagit slut med henne pojkvän samma dag, säger 23-åringen som förklaring.

Men rätten tror inte på mannens berättelse och menar att de direkt motbevisas på flera punkter och att man finner målsägandes berättelse vinner så starkt stöd av den tekniska bevisningen, vittnesmålen och den övriga utredningen att hennes uppgifter ska ligga till grund för bedömningen och dömer mannen för våldtäkt.

23-åringen som är bostadslös, utan gymnasieutbildning men jobbar som bilmekaniker och parkeringsvakt anser inte själv att han är i behov av kriminalvårdande insatser, men det gör Frivården eftersom han upprepat ett normbrytande beteende sedan unga år. Han förekommer under elva avsnitt i belastningsregistret, men på senare år enbart avseende trafikförseelser.

Brottet har inneburit en mycket allvarlig kränkning av flickans personliga integritet och mannen ska därför betala kränkningsersättning till henne. Tingsrätten går på praxis och dömer mannen att betala 100 000 kronor. Dessutom ska han betala 15 000 kronor för sveda och värk.

Mannen som satt häktad i samband med gripandet släpptes senare, men efter domen finner tingsrätten med hänsyn till brottet och det långa straffet och att det inte är uppenbart att det saknas fara för att mannen avviker, att han ska sitta häktad i väntan på att domen vinner laga kraft mot honom.

Tingsrättens dom kan överklagas till Göta hovrätt senast den 8 maj i år.

Straff för våldtäkt

Enligt 22 kap 1 § i Missgärningsbalken i 1734 års lag bestraffades förövaren av en våldtäkt i allmänhet med döden. Tager man qwinno med wåld, och emot hennes vilja främjar sin onda lusta, och warder lagliga thertil wunnen; miste lifwet, och qwinnan ware saklös.

Dödsstraffet tycks dock ha avskaffats 1779 och ersatts med två år på "kronans fästning".

År 1865 då strafflagen infördes kunde påföljden bli straffarbete mellan sex och tio år och, om hon skadades svårt, straffarbete på livstid.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!