På torsdagsförmiddagen meddelades domarna mot männen bakom den så kallade HP-hjälpen, som mot hundratusentals kronor erbjudit provdeltagare att fuska sig till toppresultat på Högskoleprovet.

26-åringen döms för grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran vid 24 tillfällen, övergrepp i rättssak, skattebrott vid elva tillfällen, grovt skattebrott vid två tillfällen, grovt penningtvättsbrott vid fyra tillfällen. Påföljd: sex års fängelse samt näringsförbud i fem år.

Pappan döms för medhjälp till osann försäkran vid 23 tillfällen. Påföljd: Fängelse i ett och ett halvt år.

Artikelbild

| Lagman Lars-Gunnar Lundh och tingsnotarie Jenny Johansson vid torsdagens pressträff när tingsrättens dom meddelades.

Den yngre brodern döms för grovt bokföringsbrott vid fyra tillfällen, medhjälp till osann försäkran vid 24 tillfällen, skattebrott vid elva tillfällen, grovt skattebrott vid två tillfällen, penningtvättsbrott. Påföljd: Fem års fängelse.

21-åringen döms för grovt bokföringsbrott vid två tillfällen, medhjälp till osann försäkran vid 24 tillfällen, skattebrott vid fyra tillfällen, grovt skattebrott. Påföljd: Fängelse i tre år.

De 23 åtalade provskrivarna döms till villkorlig dom och böter.

Flera andra åtalade döms till villkorlig dom och böter. En av dessa är en Norrköpingsbo, född 1992, som döms för medhjälp till osann försäkran vid tolv tillfällen.

Artikelbild

| Dom i målet om högskoleprovsfusket meddelades klockan 11 på torsdagen.

Lagman Lars-Gunnar Lundh läste upp vad rätten kommit fram till, i det som är hans sista stora mål vid Norrköpings tingsrätt, innan han påbörjar sin tjänst som lagman vid Västmanlands läns tingsrätt i Västerås, under en presskonferens som hölls i sal 1.

De två bröder bakom högskoleprovfusket försattes i slutet av förra året på fri fot. Tidigare hade både pappan och en 21-åring samt en 26-åring försatts på fri fot.

Kammaråklagare Anna Lander hade yrkade på sex års fängelse för den 26-årige brodern, som av åklagarsidan anses vara hjärnan bakom HP-hjälpen och den som "tänkt ut det hela". För hans yngre bror, en 23-åring yrkas på fängelse i fem år. Han ska ha byggt om de mobiltelefoner som använts vid fusket och även ha hämtat och lämnat såväl utrustning som pengar i olika postboxar runt om i landet, vid tillfällen tillsammans med brödernas pappa som också åtalats och där åklagaren yrkar på 1,5 års fängelse.

För den 21-åring som grävde ner miljonbelopp på svärföräldrarnas lantställe och som enligt åklagaren var den som var mattesnillet som snabbt räknade ut de rätta svaren som förmedlades under provtillfällena, yrkas fängelse i 4,5 år.

HP-hjälpen drevs under flera år och sålde "fuskpaket" bestående av avancerad teknik till människor runt om i hela landet, genom en pytteliten hörsnäcka och en ombyggd mobiltelefon, fick de rätta svaren upplästa i örat under pågående fusk. Proven hade precis innan provtillfällena fotats av och skickats till den sambandscentral, som polisen stormade under provtillfället i april, där "experter" snabbt läste frågorna och levererade svaren.

Enligt Skatteverkets bedömning har företaget omsatt åtminstone 12,7 miljoner kronor mellan 2015 och 2017.

Totalt har 31 personer åtalats i härvan – de flesta av dem för att ha köpt tjänsten.

Anna Lander kommenterar domen under en presskonferens som hålls i polishusets säkerhetssal klockan 12 i dag.

Vi återkommer med hennes kommentarer och en uppdatering av domen under eftermiddagen.

Läs mer:

Nergrävda väskor avslöjade ligan

Grävde ner 1,6 miljoner på tomten

Inblandade nekar

Pappan: Jag visste inte

"Familjen hotades"

Fuskrättegången är över

Nu skriver han domen