Dömd kan inte utvisas

Den 22-årige norrköpingsbon både döms och frias för rån, men kan inte utvisas eftersom han har flyktingsstatus till 2020.

23 oktober 2018 07:00

Målsägaren stod rejält berusad, tillsammans med en man han var skyldig pengar, vid en bankomat för att försöka ta ut pengar när den misstänkte och en kompis till honom, kommer fram till bankomaten eftersom han känner mannen som ska ha sina pengar, för som det visar sig en skuld för lugnande piller han skaffat till målsägaren.

Den misstänkte säger i förhör att han bara hjälpte till. Han hade inte visat någon pistol som han hade i byxlinningen, fast de andra kan ha vetat det ändå och tingsrätten konstaterar att han faktiskt bar på en leksakspistol när han greps.

Tingsrätten konstaterar att de fyra gick därifrån till området kring Biljardcafét. Där ska målsägaren fått en spark i magen och en smäll i ansiktet av någon och därefter blivit av med plånbok, körkort, bankkort och sin klocka. Sedan blev han hämtad av sin mamma.

När det gäller rånförsöket vid bankomaten fins det enligt tingsrätten inget som entydigt talar för att det är fråga om en rånsituation även om omständigheterna talar för motsatsen. På övervakningsfilmen framgår det inte att det förekommer något våld eller tvång, målsägande ser inte rädd ut, men är jättefull. Det går inte att se någon pistol.

Det går heller inte att fastslå att det är den åtalade som slagit och tagit målsägandes tillhörigheter, trots att han bar dem på sig när han greps ett par dagar efter händelsen.

En liknande situation uppstod när en annan man, rejält berusad, gick hem från krogen och ett par personer slet med sig honom till en bankomat och tvingade av honom koden till bankkontot samt att han blev av med plånbok, bilnyckel och mobiltelefon. Mannen lyckades få kontakt med polisen.

Den åtalade erkänner att han tvingade mannen att ta ut pengar, han har inte stulit något annat, men han minns inte så mycket eftersom han var påverkad av droger.

22-åringen döms för bland annat narkotikabrott, försök till grov misshandel, misshandel, rån och övergrepp i rättssak, eftersom han sagt att han ska döda den som anmäler honom samtidigt som han högg med en kniv mot personen, till fängelse i 2 år och 3 månader.

Yrkandet om utvisning ogillas eftersom han har flyktingsstatus och de brott han döms för, visserligen är allvarliga, men att de på intet sätt når upp till den nivå som krävs för utvisning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -