Dömd för våldtäkt mot barn

Det började med att de träffades på ett köpcentrum och att han gav sitt telefonnummer till henne. Det slutade med att han döms för våldtäkt mot barn.

14 augusti 2019 19:00

Den 32-åriga mannen var på köpcentret tillsammans med en vän när de av en slump fick syn på den 13-åriga målsägaren och hennes kompis. Efter att ha följt efter flickorna gav 32-åringen sitt telefonnummer till en av dem.

Hon ringde honom och de träffades första gången. Han kallade sig något annat och sa att han var 19 år. Hon sa att hon skulle fylla 18.

Han hämtade upp henne med bilen och de åkte iväg. Hon kände sig rädd och satte på en kartfunktion i mobilen för att hennes kompisar skulle se var hon var, men han lämnade av henne utan att något hände.

Dagen efter träffades de igen och hade sex i bilen. Det här upprepades ett antal gånger under det ett och ett halvt år som de träffades.

Det var först när en av hennes vänner visade en bild av mannen för sin mamma som det kom fram att han varken hette det han kallade sig för eller att han var i 20-årsåldern. I själva verket var han 32 år och hemma väntade hans höggravida fru.

Till 13-åringen hade han sagt att han bodde i Stockholm och bara var på jobb i Norrköping. I verkligheten jobbade han som social- och behandlingspedagog på ett behandlingshem med ungdomar i åldern 14-21 år.

I ett första polisförhör erkänner han att han haft en sexuell relation med flickan, men det tar han senare tillbaka.

Men rätten finner att de bevis i form av flickans berättelse, det paket med potenspiller och en mobiltelefon, den som han använt i kontakten med flickan, som hittades i en första-hjälpen-väska i mannens bil, räcker för att fälla honom för våldtäkt mot barn vid sex tillfällen till fängelse i tre år.

Rätten anser bland annat att mannen som jobbar med ungdomar borde ha insett att flickan var minderårig. Han har dessutom lärt ut till pojkarna på behandlingshemmet att de ska vara försiktiga när det gäller tjejer och deras ålder.

I och med den nya utformningen om oaktsamhetskrav krävs det inte längre någon kvalificerad oaktsamhet utan gäller både medveten som omedveten oaktsamhet. Det är enligt tingsrättens mening orimligt att mannen under ett och ett halvt års tid inte skulle ha förstått att det var något som inte stämde med flickans ålder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -

Ämnen du kan följa