I helgen var det premiär för Kolmårdens nysatsning "Sagojul". Djurparken fortsätter samarbetet med "Spökcheferna" Henrik Berg och Kim Andersson och deras medarbetare. Henrik Berg och Daniel Andersson - som har sina rötter i Kvarsebo respektive Svärtinge - arrangerar sedan fem år tillbaka Kolmårdens satsning på spökarrangemang runt Halloweenhelgerna.

Djurparkens ledning hoppas att publiken ska uppskatta Sagojulsprogrammet som fortsätter i dag söndag och de kommande två helgerna.

Kolmården djurparks tillförordnade vd Christer Fogelmarck var på plats under fredagskvällens premiäröppning av Sagojul.

Artikelbild

| Vänliga varelser. Skogstomtar, troll, timtenissar och andra varelser blandade sig med besökarna på Kolmårdens Sagojul.

– Jag är verkligen stolt över det engagemang som Kolmårdens medarbetare har visat under planeringen av Sagojul. Vid sidan av allt annat som ska göras så har de arbetat i ett stort antal projektgrupper för att få alla bitar på plats, berättade Christer Fogelmarck för Folkbladet.

Han medger att det är lite nervöst.

– Det är mycket som spelar in på hur det här kommer att gå. Vädret förstås; men också hur pass väl vi har nått ut till vår publik. Vi hoppas ju naturligtvis på att det ska gå bra redan från start. Men för att ge Sagojul en riktig chans att etablera sig så räknar vi med att köra i vart fall tre år innan vi utvärderar verksamheten mer definitivt, sa Fogelmarck.

Mer att läsa: Gastarnas gala i parken.

Artikelbild

| Knallar. I en av bodarna i Djurparken fanns Mirre Bjärestrand och Nettan Svedstam från Åby Handelsträdgård.

Parkeringen i anslutning till huvudentrén fylldes pö och pö på med bilar under fredagskvällen då Folkbladet var på besök. Många barnfamiljer tog sig uppför backen mot scenerna där pjäserna Bamses julsaga och Nissarnas jul spelades upp för publiken.

Det fanns mycket att se, höra och upptäcka under promenaden upp mot Bamses och Nissarnas teaterföreställningar. I backen stod en kvartett med herrar och damer i vackra kläder som underhåll med skönsång. På promenadstigen och - som det kändes - nästan överallt i skogarna så rörde sig troll och tomtenissar och andra mer svårbestämbara varelser bland människorna.

Artikelbild

| Skönsång i backen. En bit upp i backen möttes besökaran på Sagojul av den här vackra och vackert sjungande kören.

Alla med ett leende och med ett välkomnande "God Helg" på läpparna.

Ett tjugotal knallar hade hittat in till bodarna på den särskilda julmarknaden i anslutning till Sagojul. I en fullmatad och mycket julig bod satt Mirre Bjärestrand och Nettan Svedstam från Åby Handelsträdgård.

Artikelbild

| Glada nissar. Många muntra miner mötte på Sagojul.

De var förväntansfulla inför vad Sagojul skulle kunna inbringa.

– Vi ska vara här varje dag som Sagojul har öppet, sa Mirre Bjärestrand. Utöver stora doser julsagostämning hoppades de förstås att besökarna ska hitta fram till deras bod.

Artikelbild

| Nissar och troll. Tomtenissar och troll kom fram ur vrår, snår och prång under Kolmårdens Sagojul i helgen.

Hittade fram till Jultomten gjorde hur som helst barn. Lite barsk men snäll satt tomten i sin päls och talade allvar och julklappar med alla barn som vågade sig fram.