"Det har inget med islam att göra"

Efter självmordsattentatet i Stockholm går nu polisen i Östergötland ut med att man förstärker sin närvaro i köpcentrum och andra offentliga miljöer där det samlas mycket folk. Men i Hageby centrum har man inte sett fler poliser.

14 december 2010 03:00

- Det har varit fler poliser här men de blev fler efter att guldbutikerna rånades, inte efter självmordsbombaren, säger Manaf Al-Azzawi som kom till Sverige som sjuåring från Irak.

Han driver tillsammans med kollegan Mohammed Tarabeih, som är född i Sverige men vars föräldrar kommer från Palestina, en telefonföretag sedan ett par månader tillbaka. Från sin monter har de full uppsikt över förbipasserande och är samtidigt fullt synliga för de som går förbi.

- Som mörk är man alltid mer utsatt, men nu har det blivit ännu värre. Men jag är ju lika rädd som alla andra att det ska komma in en galning och smälla av en bomb, säger Mohammed Tarabeih.

En galning
Det som gör dem mest arga är att självmordsbombaren använde islams namn.

- Det har ingenting att göra med islam, det är tvärtemot allt vad islam står för. Att döda oskyldiga människor är inte islam, säger Mohammed Tarabeih.

Båda två är överens om att det är en galning som står bakom attentatet, en enskild individ.

- Vi går inte omkring och är arga på alla svenskar för enskild individs skull. Men det känns som att muslim har blivit ett skällsord, att allt blir uppförstorat och att enskilda ganingars verk får konsekvenser för oss alla. Säkert 98 procent av alla muslimer tar avstånd från terrorhandlingar säger Manaf Al-Azzawi.

De hoppas att folk inte ska tro att alla muslimer är extremister.

- Jag är troende muslim, men man kan kalla mig muslim light, säger Mohammed Tarabeih.

Och så berättar han vad profeten Muhammed sagt.

- I koranen står det att han har sagt att vi muslimer ska anpassa oss efter det samhälle vi bor i, vi ska sköta oss och följa vår tro, men vi ska anpassa oss.

- Vi har ju kommit hit eftersom vi vill leva i ett öppet och fritt land, här har vi fått möjligheter som vi inte skulle fått någon annanstans, varför man då försöker förstöra det jag fattar inte det, säger Mohammed Tarabeih.

De tycker att det känns tryggare med fler poliser och att det säkert har en lugnande inverkan på kunderna i Hageby centrum, även centrumets egna vakter har en lugnande inverkan. Ingen av dem vill dock prata med Folkbladet.

Någon koll på de som passerar har varken Mohammed Tarabeih eller Manaf Al-Azzawi.

- Det kan vi inte ha, det rör sig så mycket folk här hela tiden och när man har en kund ser man inget annat, säger de.

Rädslan finns
Men rädslan finns där, från alla håll. Både för att bli förknippade med självmordsbombare och att själva bli utsatta för en.

- Hans brev gjorde mig så arg, så arg. Han kallade oss sina bröder, men jag är fan inte hans bror, säger Mohammed Tarabeih.

Polisen bekräftar att det finns ett beslut på att man ska vara mer synlig på bland annat köpcentrum.

- Ända fram till och med trettonhelgen, men det handlar inte om att vi ska patrullera köpcentrum åtta timmar om dagen, utan mer om att när det finns tid så ska vi göra det, säger Mariana Persson vakthavande befäl vid Östgötapolisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell