"Det är det bästa jag gjort"

Hon lämnade läraryrket för att få jobba med det hon brinner för allra mest: litteratur.

I dag driver hon ett eget företag och hjälper andra att förverkliga sina författardrömmar.

– Det är det bästa jag gjort, säger Erica Eklund.

41-åringen från Norrköping arbetar i dag som lektör och driver företaget Manuskonsult.

Att skriva en bok är inte alldeles enkelt.

Det är där Ericas kompetens kommer in i bilden.

Hon hjälper skribenter med deras manus, ger feedback och coachar dem.

– När författaren känner att den är färdig och inte kan göra så mycket mer så skickar den sitt manus till mig. Jag läser det och skriver tio sidor respons till författaren där jag går igenom alla delar. Hur storyn fungerar, struktur, karaktärer, gestaltning och språk. Målet är att romanen ska nå nästa nivå och för många handlar det om att göra den utgivningsbar, att förlag ska nappa på den, säger Erica.

Hon har ett förflutet som gymnasielärare, men efter tolv år kände hon att det fick vara nog.

Hon behövde en nystart och bestämde sig för att göra något hon alltid drömt om, nämligen att jobba med litteratur.

– Jag vet inte om det var någon slags 40-årskris men det var dags att göra något annat. Jag ville ha mer frihet och skrivande har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag älskar att läsa och skriva, säger Erica som bestämde sig för att gå en lektörsutbildning hos författarcoachen Ann Ljungberg.

Efter halva utbildningen var hon så säker på att det var det hon ville jobba med att hon valde att säga upp sig som lärare.

– Det var lite läskigt att gå från en fast anställning till att bli egen företagare. Det är ett jättesteg men det är det bästa jag har gjort känner jag. Det är så roligt.

Sedan ett år tillbaka driver hon nu sitt eget företag och hon ångrar sig inte en sekund.

– Jag trodde aldrig att jag skulle ha så mycket jobb som jag har och det är så roligt så jag känner inte att jag jobbar.

Vilka kunder är roligast att jobba med?

– Jag tycker det är väldigt roligt att jobba med de här som är relativt mycket nybörjare, som också brinner för sin bok. De som verkligen skriver för att den här berättelsen måste jag bara få berätta. Det är mycket roligare än de som bara skriver för att de vill bli kända.

Vad utmärker en bra lektör?

– En bra lektör ser vad just den författaren behöver och det gäller att veta vilken nivå man ska lägga sig på för det är så väldigt många som skriver i dag. En del är duktiga och andra är mindre duktiga. Det gäller att känna av var den personen befinner sig i sitt författarskap och vad just det manuset behöver.

Erica har även egna författarambitioner. Samtidigt som hon hjälper andra att vässa sina texter skriver hon på sin egen bok och snart är det dags att skicka i väg manuset till en lektör och själv få ett utlåtande.

– Jag har skrivit på det här manuset i alldeles för många år, men det är väl först nu jag fått lite mer tid. Jag kan prioritera och välja hur jag vill lägga upp mina dagar. Det är den här romanen som alltid funnits i mig och som måste komma ut och som utspelar sig i Norrköping.

Är det någon författare som du själv blivit inspirerad av genom åren?

–  Alltså Jonas Gardell är en av mina favoritförfattare. Jag älskar hur han skriver och han har inspirerad mig väldigt mycket. Men det är ju en enormt svår fråga för det finns ju hur många som helst. Jag slukar böcker och har alltid gjort det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa