Delikatesser från hela världen

Smaker och dofter från världens alla hörn, lockade många besökare till Norrköping i helgen.

31 mars 2019 12:00

Under lördagen arrangerades matmässan Världens Smak i Flygeln. Besökarna provsmakar sig fram mellan de olika montrarna. Det erbjuds dryck och delikatesser i alla smaker. Sydafrikanskt vin, syditaliensk olivolja, hemmagjorda chokladpraliner, öl bryggt i Norrköping, engelsk cheddar och massa andra delikatesser.

På Flygelns scen är det chefs table med TV-kocken Sandra Mastio. Hon förbereder en fyrarättersmiddag för tolv gäster som snart har sittning.

– Det blir mat från världens alla hörn. En europeisk, en sydamerikansk och en nordafrikansk rätt. Pricken över i:et blir till sist en karibisk efterrätt, berättar Sandra Mastio för Folkbladet.

Sandra Mastio, som blev Sveriges Mästerkock i TV4 2015, berättar passionerat om sina fyra rätter med smaker från olika delar av världen.

– Alla råvaror är ekologiska. Hönan är den enda animaliska ingrediensen som används här idag men det är en närproducerad höna och ett bra hållbart alternativ, säger hon.

Lotta Siwertz från Foglia i Stockholm visar upp sina olivoljor och balsamicos. Varje olja är av unik karaktär. En smakstark olja från Sicilien är bitter och mycket pepprig, en annan har ett tydligt inslag av citrus. Bland Lottas favoriter finns en hallonbalsamico.

– Den fungerar perfekt med en god ädelost, men min favorit är att äta en chokladkaka och lättvispa lite grädde tillsammans med några droppar av hallonbalsamicon.

Det var ett par år sedan Norrköpingsmässan Världens Smak arrangerades senast.

– Mässan är väldigt efterlängtad. Det har ringt många exalterade och nyfikna damer som längtat till matmässan och undrat hur de olika provningarna går till, säger arrangören Jessica Sandqvist från Mötesfabriken.

Utställarna kommer från hela Sverige och erbjuder olika råvaror, drycker och smakupplevelser. Jessica Sandqvist förklarar att mässan varvas med varannan dryckes- och delikatessutställare. På så sätt kan de olika utställarna samarbeta och kombinera deras råvaror.

– Här har vi exempelvis en charkutställare bredvid en vinutställare. De kan kombinera deras produkter så att smakerna slätas samman, säger Jessica Sandqvist.

Håkan Lind från Norrköpings bryggeri har med sig fyra lokalt brygda ölvarianter, bland annat "Attack of the kraken".

– Det är en kolsvart, trögflytande, 12,5 % öl, berättar Håkan Lind.

Sandra Mastios karibiska efterrätt i form av en Dulce de lechekräm med mörk rom och en chokladmarrängflarn med rostad kokos serveras tillsammans med bryggeriets svarta öl, på Flygelns scen.

Text och foto:

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Märta Perk