Delfiner simmar norrut – igen

De två delfiner som siktats i Västervik kan vara samma som tidigare varit i Oskarshamn. Orsaken är helt enkelt att de följer maten – sill- och makrillstim.

27 oktober 2015 09:15

Det var i maj som en flasknosdelfin – som senare döptes till "Vilse" – simmade uppför Östersjökusten, passerade Sankt Anna skärgård och begav sig in i Bråviken. Men "Vilse" är inte ensam att ha begett sig in i Östersjön under 2015, en delfin observerades i Köpenhamns hamn och två stycken siktades i Tyska Kiel, i augusti hittades också en död på Öland. Dessutom har fler observationer skett i Sankt Anna och Arkösund under sensommaren.

Nu har två flasknosdelfiner åter siktats utanför Västervik, troligen samma som varit i närheten av Oskarshamn och nu beger sig norrut igen.

– Jag tror att det här kan vara de som från början observerades utanför Kiel, gått via Baltikum och så till Oskarshamn igen, även om vi inte kan vara helt säkra, säger Mats Amundin, forskningschef på Kolmårdens djurpark.

Det finns en enkel orsak till att så många flasknosdelfiner gått in i Östersjön.

– Vi hade ett ganska stort inflöde av saltvatten i våras vilket är mycket bra för Östersjön och det har lett att sill- och makrillstim har ändrat sina rörelser. Delfiner följer stimmen och har då hamnat i Östersjön, berättar Mats Amundin som konstaterar att de då hamnat "på fel sida Sverige" eftersom deras normala hemvist är i Nordsjön utanför Skottland.

Mats Amundin tror inte att det ska behöva vara någon fara med delfinerna trots att vintern står för dörren.

– Om det inte blir en vrålvinter så ser jag inga större problem. De kommer att tryckas ut från vikarna när isen lägger sig där men temperaturmässigt är det inte värre än utanför Skottland.

Inte heller vad gäller mattillgången ska det behöva bli kris.

– De kan klara sig på skarpsill, strömming och även torsk så det ska nog inte vara några problem. Men naturligtvis är det bäst för dem att de hittar tillbaks till sina hemtrakter igen, menar Amundin som på basis av de bilder och filmer som kommit från Västervik tycker delfinerna ser pigga ut.

– De hoppar, är nyfikna och ser ut att må bra.

Mats Amundin berättar vad man bör tänka på om man träffar på delfinerna.

– Befinner man sig i en båt ska man stänga av motor och ekolodet för att inte störa delfinerna. Man ska lägga sig på ett respektfullt avstånd på 50-75 meter och inte följa efter dem för då kan de drabbas av stress. Är man försiktig och hänsynsfull är det inte ovanligt att delfinerna självmant simmar fram för att titta, de är nyfikna av naturen, säger Mats Amundin.

011-200 472

Öresvin

Öresvinet (eller flasknosdelfin som den också kallas) förekommer i tropiska och tempererade delar av Atlanten, Stilla havet, Medelhavet och Svarta havet.

Det lever i närheten av kuster och når där också grunda bukter och laguner.

På grund av stigande vattentemperaturer uppträder arten allt mer i ursprungligen kalla havsområden, som till exempel Nordsjön.

Öresvinet listas i kategorin Livskraftig vilket innebär att den inte anses vara hotad av utrotning.

Den blir 2 till 3 meter lång och väger 150 till 250 kilo.

Öresvinet har en livslängd på cirka 40 år.

Källa: Kolmårdens djurpark samt alltomdelfiner.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors