Jobbar dygnet runt för att sprida information

Vivianne Deniz från Norrköping kom hem till Sverige för att ha semester, men den gick om intet på grund av händelserna i Syrien och Irak.

Engagerade. Ninos Gawrieh och Vivianne Deniz arbetar aktivt för att sprida information om situationen i Syrien och Irak. De hänvisar den som är intresserad av att stödja verksamheten till gruppens facebook-sida och Assyrier utan gränsers hemsida.

Engagerade. Ninos Gawrieh och Vivianne Deniz arbetar aktivt för att sprida information om situationen i Syrien och Irak. De hänvisar den som är intresserad av att stödja verksamheten till gruppens facebook-sida och Assyrier utan gränsers hemsida.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-08-25 14:00

Till vardags jobbar Vivianne Deniz som forskare i Canberra i Australien. Sedan hon kom hem till Norrköping för att ha semester har hon i stort sett jobbat dygnet runt med en aktionsgrupp vars syfte är att sprida information om den folkfördrivning och de mord som nu sker på minoriteter i Syrien och Irak.

Gruppen kallar sig för ”A demand for action” och är ett globalt initiativ för att stödja och skydda assyrier, syrianer, kaldéer och andra minoriteter i Syrien och Irak. Initiativet till att starta gruppen togs av journalisten Nuri Kino som en reaktion på händelserna nu i somras.

– Nuri Kino har arbetat med att uppmärksamma frågan i tio år. Det här har ju pågått ända sedan 2003 i och med det kaos som uppstod vid USA:s invasion av Irak. Det är en etnoreligiös rensning. Syrien och Irak håller på att tömmas på sin icke-muslimska befolkning. I Irak fick 200 000 människor det omöjliga valet att antingen konvertera, betala en skatt eller dö, säger Vivianne Deniz.

Ninos Gawrieh som också han är från Norrköping tycker det är viktigt att bidra med vad man kan.

– Det är svårt att stå oberörd vid sidan av och att låta bli att göra något.

Rent konkret går det mesta arbetet ut på att sprida information och bedriva lobbyverksamhet.

– Vi har en väldigt aktiv lobbyorganisation i Washington och i Australien och så hade vi en kille som deltog i ett möte med FN i Genève, säger Vivianne Deniz.

Förra veckan träffade Ninos och Vivianne kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist. Vivianne menar att en viktig faktor för att något ska hända och för att få folk engagerade är att etablissemanget reagerar och säger ifrån.

– Politiker, media och etablissemanget är ju frontlinjen för att skapa opinion i det offentliga rummet. Om det är tyst från dem kan det uppfattas som att det är oviktigt eller att man inte kan göra något. För att det här ska kunna stoppas krävs det att alla gör sitt.

De är båda överens om att en av de viktigaste åtgärderna nu är att upprätta en skyddszon likt den kurderna har i norra Irak.

– Genom införandet av den skyddszonen har man lyckats skapa ett stabilt samhälle och i Kurdistan råder nu självstyre i praktiken, säger Vivianne Deniz.

ö

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om