Botrygg anställer svensklärare till sina utländska arbetare

Fastighetsbolaget Botrygg söker nu en svensklärare som ska ge bolagets utländska EU-arbetare stöd i svenska.

– Vi söker en sfi-lärare till våra rumänska betongarbetare i Norrköping. Vi kommer att ha ett stort behov av betongarbetare framöver och

vill att de lär sig språket och stannar här. Det säger Michael Cocozza, vd för Botrygg,

25 februari 2014 11:08

Tanken är att läraren ska ge arbetarna stöd i det svenska språket under kvällstid, efter att de har slutat sitt ordinarie arbete.

– Vår erfarenhet är att det inte händer något när de själva ska anmäla sig och gå sfi. Därför ordnar vi med en lärare som kommer till bygget, säger Michael Cocozza.

Förstå varandra

Magnus Cato, ordförande för Byggnads Öst, har aldrig tidigare hört talas om att ett byggföretag anställer en svensklärare till sina utländska arbetare. Men han tycker att det är ett bra initiativ.

– Det är jättebra, för när det handlar om arbetsmiljön så måste kommunikationen mellan de olika yrkesgrupperna fungera. I dag förändras arbetsplatserna snabbt och då är det viktigt att man kan förstå varandra, säger Magnus Cato.

Anders Frick, rektor för sfi i Norrköping, menar att Botryggs svenskundervisning låter mer som studiecirkelverksamhet men han ser inget fel i detta. Alla sätt att hjälpa nyanlända att lära sig svenska är bra, anser Frick.

– Men om de utländska byggjobbarna är folkbokförda i Norrköping har de också rätt till gratis sfi-undervisning, säger Anders Frick.

Fyra timmar

Botrygg söker en sfi-lärare eller lärare i svenska som andraspråk för fyra timmars undervisning i veckan, i både Linköping och Norrköping. Av annonsen på Arbetsförmedlingens hemsida framgår att undervisningen är för personer i byggbranschen som kommer från olika delar av Europa. Uppgiften blir att försöka förbättra deras grundkunskaper i det svenska språket och lära ut grundläggande fraser och ord som de utländska byggjobbarna kan använda sig av i sitt vardagsliv i Sverige och i sitt arbete.

annika.sverker@folkbladet.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Sverker