Tv-pirat riskerar 30 miljoner i skadestånd

Den 43-årige tv-piraten sålde och installerade illegala tv-paket till minst 900 kunder och tjänade stora pengar i flera år. Nu riskerar han skadestånd på hisnande 30 miljoner kronor samt ett år i fängelse.

20 juni 2013 05:24

På onsdagen avlutades fyra dagars huvudförhandlingar vid Norrköpings tingsrätt. Åtalet mot en 43-årig Norrköpingsbo gäller tre punkter – som alla rör brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Mannen har erkänt i stort sett allt.

På målsägandesidan står sex större tv-bolag och kräver mångmiljonbelopp i kompensation för skadan som mannen åsamkat deras verksamheter.

Sex tv-bolag

– Det är sex bolag totalt, och skadeståndssumman är justerad till cirka 30 miljoner kronor, berättade kammaråklagare Fredrik Ingblad, Stockholm, som också slog fast att fallet inte varit enkelt.

– När det gäller den här typen av immaterialrättsfrågor är de ofta svåra att utreda.

I yrkandet på ett års fängelse beaktas det faktum att mannen fortsatt med sin olagliga verksamhet trots att husrannsakan och konfiskering av utrustning gjordes redan hösten 2008.

– Det ser jag som allvarligt, och som något som påverkar straffvärdet, sade Ingblad i slutpläderingen i rätten på onsdagseftermiddagen.

Minst 900 kunder

Under perioden 2008 till och med 2010 ska åtminstone 900 – men kanske fler – kunder varit delaktiga i 43-åringens illegala tv-nätverk, ett så kallat "cardsharing"-nätverk.

På ett närmast företagsmässigt sätt ska mannen, med hjälp av ett fullt lagligt abonnemang i grunden, tagit fram tv-koder och sålt dem på internet. Dessutom hjälpte han till med att installera, underhålla och distribuera avkodningsutrustning till sina kunder. En lukrativ verksamhet, som ska ha inbringat honom en lön på i snitt 50 000 kronor i månaden.

– Det kan finnas fler som arbetat inom nätverket, men han hålls som helhetsansvarig.

Upptäckte utrustning

Allting började hösten 2008 med en husrannsakan hemma hos 43-åringen på jakt efter misstänkt illegal alkoholförsäljning, något som han senare också dömdes för. Men där och då påträffades också flertalet aktiva datorer samt tv-kort och digitalboxar i bostaden, vilket väckte polisens misstankar.

– Det är inte på grund av saktfärdigt arbete som förhandlingarna dröjt till nu, polisen i Östergötland har med hjälp av andra arbetat noggrannt med att undersöka alla datorer och då tar det så här lång tid.

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) slog fast att det fanns avkodningsprogram på datorerna.

Vidare har polisen bland annat kartlagt översättningar på hundratusentals kronor från Payson till ett Nordea-konto.

Förutom fängelsestraffet och skadeståndet yrkar åklagaren på att beslagtagen utrustning ska förverkas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!