SD: "Stjernkvist borde ta emot flyktingbarn"

Riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) vill att Norrköpings kommunpolitiker ska ta emot flyktingbarn i sina hem. Detta för att politikerna ska få "en unik möjlighet att lära känna livet i den mångkultur de förespråkar". Så skriver Wiechel i en motion till kommunfullmäktige.

10 januari 2013 05:05

 

 

I början av december tillträdde Markus Wiechel som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna efter att Lars Isovaara tvingats avgå till följd av rasistiska uttalanden. Markus Wiechel, som sedan tidigare sitter som gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Norrköping och ordförande för SD i Östergötland, har i flera intervjuer, bland annat i DN.se sagt att han tycker det är tråkigt med höstens skandaler i partiet, och att han ska göra vad han kan för att förvalta förtroendet han fått.

"Öppna sina hem"

Några veckor innan Markus Wiechel tillträdde som riksdagsledamot lämnande han och Cornelia Dahlberg (SD), ledamot i kommunfullmäktige i Norrköping in en motion till kommunfullmäktige.

De skriver bland annat att SD:s politiker är de enda som motsätter sig ett stort flyktingmottagande i kommunen. Och menar att de politiker som är för det borde föregå med gott exempel och "ta ett direkt ansvar för alla flyktingar de beslutat ta emot inom kommunen".

" Istället för att placera så kallade ensamkommande flyktingbarn i dyra speciella boenden kan kommunstyrelsens ledamöter och ersättare öppna sina hem för dessa. Vid en placering av barnen hos våra toppolitiker kan politiken rättfärdigas lite mer inför alla kommuninvånare.

Då en av Sverigedemokraternas ledamöter redan har tagit hand om ett "ensamkommet flyktingbarn" råder det inget tvivel om att övriga politiker i och med denna motion får en unik möjlighet att lära känna livet i den mångkultur de förespråkar", skriver Wiechel och Dahlberg.

"Ta ansvar"

Vidare skriver dem:

"Flyktingarna som flyttar in hos våra folkvalda kan knappast få en bättre möjlighet att komma in i det svenska samhället. Naturligtvis bör värdfamiljen låta sitt hem vara lika öppet som folkhemmet i Sverige varit sedan 70-talet. Värdfamiljen bör således också stå för flyktingens alla uppkomna kostnader samt ta personligt juridiskt ansvar för dessa till den dag de kan försörja sig själva och ta ansvar för sina liv"

Oseriöst

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) tycker motionen är oseriös och upplever tonen som raljerande.

- Det här är inget seriöst förslag, men det bekräftar två saker. Dels att SD står för en människosyn där man delar upp människor och ifrågasätter deras rättigheter och skyldigheter. Och dels att SD, som ofta påstår sig vara det enda partiet som vågar ta upp de här problemen, inte lägger förslag som löser verkliga problem. Det här är bara ett sätt att förlöjliga människor, säger Lars Stjernkvist.

Folkbladet har förgäves sökt Markus Wiechel för en kommentar. Men Cornelia Dahlberg menar att motionen är seriös, och delvis bygger på hennes egna erfarenheter.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Wernström