Hårdare krav för att sälja hälsokost

Nu skärps reglerna för hur företag får marknadsföra hälsokost.Från och med 14 december måste hälsokostföretagen ha vetenskapliga belägg när de påstår att produkter är bra för hälsan.- Bra, menar vissa. - Trams, tycker andra.

4 december 2012 06:09

EU har rensat upp bland hälsokostpreparat efter att ha granskat tusentals påståenden i samband med livsmedels- och kosttillskott.

I maj släppte EU:s matsäkerhetsorgan EFSA (European Food Safety Authority) den så kallade positivlistan med de 222 hälsopåståenden om vitaminer, mineraler, fettsyror, fibrer med flera ämnen som har godkänts av EU-organet. Detta efter att ha granskat tusentals hälsopåståenden i samband med livsmedels- och kosttillskott.

Från och med den 14 december förbjuds nu de hälsopåståenden som inte finns med på EFSA:s positivlista över tillåtna vitaminer, mineraler, fettsyror och fibrer.

Minskad risk att bli lurad

De nya strängare reglerna är bra, tycker personal i hälsokostbutiken Life i Domino som tror att det kommer att slå ut oseriösa aktörer.

- Den vilseledande reklamen försvinner och risken att bli lurad minskar vilket är positivt för kunderna, säger butiksansvarig på Lifebutiken i Domino Therese Djerf och hennes kollega Johan Abrahamsson.

Det här innebär alltså att en stor mängd påståenden på förpackningar inte längre kommer att vara tillåtna efter den 14 december.

Men förpackningarna med "icke godkänd" hälsokost kommer även i framtiden att få finnas kvar på hyllorna.

- Men det kommer bara att få stå vad det innehåller, inget annat, säger Therese Djerf.

"Gått till överdrift"

Zoran Maksic på Maxi Elit, som säljer hälsokost på webben men som också planerar att starta ett hälsoapotek i sin butik på Hörngatan håller med om att det är bra med kontroller och säkerhet men han tycker samtidigt att de nya reglerna är lite larviga.

- Jag tycker att det har gått lite till överdrift, att man inte ska få säga något, säger han och tillägger att läkemedelsbolagen helst vill att alla som sysslar med hälsokost ska försvinna.

Maksic framhåller att det ändå bara är att gå in på nätet och kolla vad ett preparat är bra för.

Kända personer

Den nya lagstiftningen innebär också att så kallad testimonial-marknadsföring förbjuds om den saknar vetenskaplig grund. Det innebär att det blir förbjudet för kända personer att intyga att de blivit friska efter att ha använt ett visst preparat.

Maxi Elit satsar hårt på just på kända personer. I sin marknafsföring lyfts idrottsstjärnor fram, de berättar vilken framgång de nått med hjälp av företagets produkter. Det här kommer Zoran Maksic att fortsätta användas sig av i sin marknadsföring.

- Min reklam handlar om träningssyfte, inte om hälsosyfte så det påverkas inte av de nya reglerna, säger Zoran Maksic.

Exempel på godkända hälsopåståenden
Den exakta lydelsen är här viktig, enligt Livsmedelsverket.Ämne: FolatPåstående: Folat bidrar till vävnadstillväxt hos gravida.Ämne: Glukomannan (konjakglukomannan)Påstående: Glukomannan bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet.Ämne: JodPåstående: Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion.Ämne: JärnPåstående: Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin.Ämne: KalciumPåstående: Kalcium behövs för att bibehålla normal benstomme.Ämne: MagnesiumPåstående: Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion.Ämne: ProteinPåstående: Protein bidrar till att öka muskelmassan.Ämne: SelenPåstående: Selen bidrar till immunsystemets normala funktion.Ämne: Vitamin APåstående: Vitamin A bidrar till att bibehålla normal synförmåga.Ämne: Vitamin CPåstående: Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion.Ämne: Vitamin DPåstående: Vitamin D bidrar till att bibehålla normal benstomme.Ämne: ZinkPåstående: Zink bidrar till normal fertilitet och reproduktion.Ämne: BiotinPåstående: Biotin bidrar till att bibehålla hudens spänstÄmne: FolatPåstående: Folat bidrar till att reducera trötthet och utmattning Ämne: KalciumPåstående: Kalcium behövs för att bibehålla en normal tandhälsaÄmne: KopparPåstående: Koppar bidrar till att nervsystemet fungerar normaltÄmne: JodPåstående: Jod bidrar till normal kognitiv funktionÄmne: JärnPåstående: Järn bidrar till att immunförsvaret fungerar normalt Ämne: MagnesiumPåstående: Magnesium bidrar till normal muskelfunktionÄmne: ManganPåstående: Mangan bidrar till normal bildning av bindvävÄmne: Niacin (vitamin B3)Påstående: Niacin (vitamin B3) bidrar till att nervsystemet fungerar normaltÄmne: Pantonensyra (vitamin B5)Påstående: Pantonensyra (vitamin B5) bidrar till normal mental prestationÄmne: Fosfor Påstående: Fosfor bidrar till att cellmembran fungerar normaltÄmne: Riboflavin (vitamin B2) Påstående: Riboflavin (vitamin B2) bidrar till att nervsystemet fungerar normaltÄmne: Selen Påstående: Selen hjälper till att bibehålla naglarnaÄmne: Sockerfritt tuggummi Påstående: Sockerfritt tuggummi bidrar till att neutralisera plackÄmne: Thiamin (vitamin B1) Påstående: Thiamin (vitamin B1) bidrar till normal psykologisk funktionÄmne: Vitamin A Påstående: Vitamin A bidrar till att bibehålla en normal syn Ämne: Vitamin B12 Påstående: Vitamin B12 bidrar till normal bildning av röda blodkropparÄmne: Vitamin B6 Påstående: Vitamin B6 bidrar till att immunförsvaret fungerar normaltÄmne: Vitamin C Påstående: Vitamin C ökar upptaget av järnÄmne: Vitamin D Påstående: Vitamin D bidrar till att hålla en normal kalcium-nivå i blodet
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk