Rekorddeltagande under Världsaidsdagen

Varje år uppmärksammas aids och hiv över hela världen på den så kallade Världsaidsdagen den 1 december. I år var det fler än någonsin som deltog i Norrköping och gick i fackeltåg längs Drottninggatan.Drabbar anhöriga

3 december 2012 05:05

Trots minusgrader var det många som slöt upp utanför stadsbiblioteket på lördagseftermiddagen för att visa sitt stöd för människor som drabbats av hiv och aids.

- Det är viktigt att få minnas och hedra de som dött i aids, menade Ina Nyberg Gruffman från Noaks ark som stod bakom manifestationen.

- Den här dagen är enormt viktig, men jag önskar naturligtvis att det här är något som ska uppmärksammas varje dag.

Tredubbel uppslutning

I år var det tionde gången som dagen uppmärksammades i Norrköping och trots att uppslutningen för det mesta brukar vara god var det rekordmånga som efter en värmande kopp glögg gick med i fackeltåget ned till St Olaikyrkan där det bland annat bjöds på sång av Ebba Forsberg.

- Jag är jätteglad att se alla ungdomar. Det här är tredubbelt så mycket folk som det brukar vara, berättade Ina Nyberg Gruffman.

- Det är många människor som återkommer varje år, det har blivit tradition.

Innan tåget avgick höll arrangören ett kort anförande.

- Tyvärr finns det fortfarande mycket okunskap kring hiv och det är tråkigt. Men tillsammans kan vi ändra på det. Därför är det så kul att så många är här. Det är genom att prata om det som vi kan öka kunskapen och minska spridningen, sa hon.

Många fördomar

Hela dagen och manifestationen handlar om att uppmärksamma och skapa förståelse för hiv och de flesta tycktes överrens om att det aldrig talats så mycket om viruset som nu och att det enkom är något positivt.

- Jag har varit engagerad i frågan 13 år och det har aldrig pratats så här mycket om det utöver just under den här dagen, sa Nyberg Gruffman.

- Det är viktigt att det talas om det. Jonas Gardell har gjort en stor skillnad, tack vare hans tv-serie pratar alla om det.

Maud Karlsson är engagerad i frågan i Finspång.

- Det finns så oerhört mycket fördomar. Upplysning och att skapa en korrekt bild av hiv är oerhört viktigt, menade hon.

Ina Nyberg Gruffman ville också slå ett slag för att hiv drabbar så många fler än bara de som smittas och att det därför var extra roligt att så många slöt upp i uppmärksammandet av dagen.

- Det finns omkring 130 hiv-positiva i Norrköping, men det finns förstås ett mörkertal i och med att alla inte testar sig. Men det blir ju betydligt fler än så, alla har anhöriga. Det finns naturligtvis många runt omkring en hiv-positiv som också på ett eller annat sätt är drabbade.

- Många tänker att det här drabbar inte mig, men det är ett blint virus, alla kan få det oavsett hudfärg kön eller kulturell bakgrund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Mjörnberg