Hells Angels i rätten

- Vi vet inte om han ska stoppa ner pistolen för att gömma den eller om han ska dra den, sa en av poliserna som på fredagen vittnade mot en 37-årig Hells Angels-medlem.Den åtalade själv vägrade säga ett ord på över fyra timmar.Åklagaren vill att han döms till minst ett års fängelse för grovt vapenbrott.

19 oktober 2012 17:52

 

Tio åhörare hade kommit till fredagens rättegång i polishuset för att ge stöd åt en 37-årig Hells Angels-medlem som stod åtalad för grovt vapenbrott samt narkotikabrott.

Vissa åhörare som satt i polisens säkerhetssal hade skinnvästar med Hells Angels-märken, en hade en Red and white crew-tröja och en annan man hade trycket A.C.A.B (all cops are bastards, reds anm) på både mössa och tröja. En ung kvinna försökte dölja hår och ansikte.

Domaren uppmanade alla, innan förhandlingen drog igång, till lugn och ro i rättssalen.

Jagade Outlaws

Det var tidigt på tisdagsmorgonen den 7 augusti som polisen åkte till Hells Angels klubblokal på Stockholmsvägen efter tips om att fyra personer, som visade sig ha koppling till det kriminella gänget Outlaws, hade stått utanför och bråkat. De hade bland annat kastat sten och slagit med tillhyggen på fasaden. Därefter kom två personer ut från Hells Angels lokal och tog upp jakten på angriparna.

- Det höll på att blossa upp ett riktigt allvarligt bråk som kunde ha slutat riktigt illa, sa en av tre poliser som var med och grep den åtalade Hells Angels-medlemmen som bar en skarpladdad pistol och hans och 53-årige gängkamrat som hade en stor kökskniv.

Stoppade bråkPoliserna som vittnade mot Hells Angels-medlemmen var övertygade om att pistolen och kniven skulle användas vid bråket mot det kriminella gänget Outlaws, om inte polisen hade ingripit och stoppat det hela.
När en av poliserna berättade om den oro han kände när han såg pistolen på 37-åringen så tittade åhörare på varandra och log. De skrattade också flera gånger när advokaten ifrågasatte polisernas berättelser.
Det fjärde vittnet, en forensiker från SKL, berättade att pistolen som 37-åringen hade på sig är att likställa med polisens tjänstevapen. De 14 patronerna som fanns i pistolen var militär ammunition.
Kunde slutat illaKammaråklagare Thomas Ramstedt yrkade på att 37-åringen ska dömas till minst ett års fängelse för grovt vapenbrott. Han har haft vapen på allmän plats och det fanns en påtaglig risk att människor hade kunnat komma till skada.
– Det är inte en alltför vågad gissning att det hade kunnat sluta illa, sa Ramstedt.
Åklagaren framhöll också att 37-åringen vid totalt nio tillfällen tidigare har dömts för vapenbrott. I sex av fallen för grovt vapenbrott. 
37-åringen förekommer sedan 1991 i 34 avsnitt i brottsregistret. Han dömdes också till tolv års fängelse av Jönköpings tingsrätt för ett knivmord på High Chaparall i juni i fjol. Men hovrätten friade honom senare för detta.
TeknikaliteterAdvokat Mikael Abrahamsson som har försvarat 37-åringen tidigare framhöll att det inte räcker att hans klient bar pistolen på allmän plats för att han ska dömas till grovt vapenbrott.
– Det är heller inte styrkt att vapnet skulle komma till brottslig användning, sa Abrahamsson.
37-åringen erkände att han gjort sig skyldig till vapenbrott av normalgraden. Han hävdade dock att vapnet inte var i funktionsdugligt skick.
Kring dessa teknikaliteter rådde det delade meningar om och en stor del av huvudförhandlingen kom att handla om just detta. 
Tyst i fyra timmar37-åringen själv förblev tyst under hela rättegången som höll på i över fyra timmar. 
– Han kommer inte att svara på några som helst frågor. Det blir bara pinsamt om ni ändå frågar honom, klargjorde advokat Mikael Abrahamsson från början.
Den åtalade såg samlad och oberörd ut. Då och då tittade han på sina kompisar och log varpå de besvarade hans leende.
37-åringen stod också åtalad misstänkt för ringa narkotikabrott efter att tidigare i somras ha tagits av polis på Kungsgatan efter misstankar om att han vara narkotikapåverkad. Blodprover visade att han hade cannabispreparat i blodet.
Domen i målet faller den 26 oktober.
Malin Perk

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!