Debatt om gängvåldet

Skottlossning, droger och ungdomar som rekryteras till kriminella gäng. Det har fått eldsjälen Tarmo Hietala att reagera. På tisdagen anordnade han en debatt med polis, skola och politiker om situationen i Norrköping.

26 september 2012 05:26

Flera skottlossningar mitt i stan det senaste året har skakat Norrköping.

- Det var droppen. Nu jävlar. Så här kan vi inte ha det, säger Tarmo Hietala, stuntman och grundaren till föreningen När föräldrar sover.

Han har arbetat med ungdomar på behandlingshem, och sommartid på sitt Stunt Camp. Han är också pappa till en tioårig pojke och tänker på hans framtid.

Det var nästan fullsatt på Lilla Teatern på tisdagskvällen, där en stor panel bestående av poliser, politiker och andra engagerade tog plats på scenen.

Bertil Senestad, samordnare i den sociala insatsgruppen som ska hindra nyrekrytering till kriminella gäng och underlätta avhopp, berättade om framgång i det arbetet.

Sedan starten i januari har de kommit i kontakt med ett 20-tal personer, bland dem också brottsoffer som själva är missbrukare.

- Vi har placerat flera av dem som är djupt involverade i det här, sa han.

På behandling

Anne Asp, polisområdeschef i Norrköping, menade att det är insatsgruppens arbete som gör att det varit "hyfsat lugnt" de senaste veckorna.

Hon berättade om tre som hon trodde hopplösa fall som nu är på behandling.

- Kan vi klara dem blir de otroliga förebilder, sa hon.

Hon berättade om ångesten och rädslan hos dem som blivit gripna efter skottlossning, när de tänt av och tänker på hur det ska bli när de kommer ut.

- En av de här killarna har blivit skjuten tre gånger, sa Anne Asp.

Läs mer i onsdagstidningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!