Traditionell midsommar

Det ska vara traditionellt, det slogs snabbt fast när midsommarfirandet tjuvstartade i Folkparken på torsdagsförmiddagen.

22 juni 2012 04:45

För vuxna förknippas midsommar kanske främst med sill och nubbe och duggregn, men att klä stången och dansa kring den är ett minst lika traditionellt inslag. Inte minst för barn.

I Folkparken har det blivit en riktig tradition med firande både torsdag och fredag.

- Att fira midsommar så här på torsdagen är en tradition som pågått sedan 1977, många försvinner ju från staden på midsommarafton, berättar Kenneth Petersén från KFUM Norrköping.

Men även idag, på självaste midsommarafton, blir det firande i parken. Då med lotterier, fiskdamm och dans kring stången.

Många deltagare

Stången kläddes på torsdagsförmiddagen med björkris och blomster av de som ville hjälpa till och under tiden började deltagare att strömma till från alla möjliga håll. Främst dagis- och förskolegrupper.

- Det brukar vara 600 personer som deltar ungefär, alla som vill får komma. Det blir mycket barn, förklarade Petersén.

- Det här firandet har vuxit i storlek med åren. Folk vet om att det arrangeras här så de dyker upp.

Livlig dans

När midsommarstången väl rests på grusplanen i Folkparken blev det dans så det stod härliga till. Ackompanjerade av dragspel och gitarr virvlade barnen och vuxna, som hade minst lika roligt, runt till klassiska melodier som Prästens lilla kråka, Vi äro musikanter och Små grodorna.

- Det är traditionellt, det är lite dans och många glada barn. Det är ett tecken på att sommaren äntligen är här, myste Kenneth Petersén.

Efter dansen bjöds det på tårta till alla som ville ha. Men för Petersén finns andra favoriter.

- Det ska vara sill och midsommarmat, konstaterade han.

Det är nog precis vad som kommer stå på borden runt om i stugorna idag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!