Pride-festivalen invigdes

Under temat "på gränsen" invigdes Norrköping Pride på fredagskvällen.- Det blir en helg fylld av förväntan och spänning, sa talespersonen Emelie Månsson.

5 maj 2012 04:56

Vid sidan av färgglada ballonger och med regnbågsflaggorna hissade invigde talespersonerna Emelie Månsson och Ellen Larsson årets upplaga av Norrköping Pride genom att läsa vers baserad på festivalens tema. "Gränser kan klivas över och de kan omringa, men de kan också förflyttas och skapa nya vägar" konstaterade man bland annat.

Motarbeta intolerans

Sedan fick en rad personer chansen att tala och mycket kom att handla om normer och intolerans.

- Det här är första gången jag håller ett tal, ursäktade sig Jonathan Leman från Expo, men höll sedan ett eldigt anförande om antirasism och vikten av att arbeta mot all form av intolerans mot olika grupperingar.

- När antirasismen inte är emot all intolerans splittras den, att vara anti-rasist är att inte gå med på att människor stereotypifiseras, konstaterade han.

- Människor är påverkbara i intolerant riktning, men de är också påverkbara i tolerant riktning. Ge aldrig upp med försöken att omvända de intoleranta.

Fokus på normer

Bloggaren och genusvetaren Sofia Zettermark talade om normer.

- Att vara inom normen betyder att man aldrig behöver förhålla sig till det utanför den. Normen har patent på självrättfärdigande, menade hon och kom sedan med en uppmaning.

- Genom att sätta fokus på normer kan vi krossa dem.

Hemma i Norrköping

Talespersonen Ellen Larsson talade dessutom om Norrköping Pride och hur viktigt arrangemanget varit för henne personligen.

- Jag kommer från Norrköping och har alltid gillat staden, men det var först i samband med Norrköping Pride 2009 som jag för första gången kände mig riktigt hemma i Norrköping.

- Jag vill att alla ska kunna känna sig hemma här, Norrköping Pride ger mig möjligheten att vara den jag är.

Under helgen har nu många fler chansen att uppleva samma sak när Norrköping Pride bjuder på föreläsningar, filmvisning, utställningar och mycket mer med fokus på bland annat genus, sexualitet och identitet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!