Elefanthonan Bua

väntar på en bebis

En "kunglig" födsel, väntar i Kolmårdens Djurpark. Elefanthonan Bua, som ägs av kung Carl XVI Gustaf är nämligen dräktig och väntas nedkomma med en liten "Jumbo" i september 2013, eftersom en elefant är dräktig i 22 månader.

28 mars 2012 16:07

- Det känns fantastiskt roligt, både djurmässigt eftersom det kommer att bli den första elefanten som föds i Kolmårdens Djurpark, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens Djurpark.

- Dessutom blir det givetvis en stor publikmagnet, att kunna visa upp en liten elefant för vår publik.

Ni hade ju tidigare en högdräktig elefant, som ni tyvärr fick avliva, eftersom hon drabbades av tuberkulos.

Hur ser du på farorna den här gången?

- Vi kommer givetvis att göra allt vi kan i förberedelserna, för att den här födseln ska lyckas och att vi verkligen får vår första elefantunge, säger Mats Höggren.

- Och det som framförallt borgar för detta är att vi har en mycket kompentent personal i Colloseum och dessutom tillgång till mycket bra veterinärer. Så jag känner mig mycket förhoppningsfull, att allt ska gå bra den här gången.

Vem är pappa till elefantungen?

- Pappan är en tjur i safariparken Woburn i England. Och det har varit mycket förberedelser med logistik och timing, eftersom vi ville ha färsk sperma att inseminera. Då är nämligen chansen mycket större att lyckas, än om man använder nedfryst sperma.

I slutet av november 2011 utfördes inseminationen på elefanthonan Bua. Efter tester av progesteronhalt och ultraljud kan man nu alltså konstatera att Bua är dräktig. Eftersom en elefant är dräktig i 22 månader, så beräknas födseln till september 2013.

- Så efter årslånga förberedelser är det nu glädjande att kunna konstatera att det andra inseminationsförsöket resulterat i att den 14-åriga Bua är dräktig.

Läs mer i torsdagstidningen

 

 

 

 

På Kolmården finns det idag tre asiatiska elefanthonor; Bua, Saonoi och Saba. Bua (f 1997) och Saonoi (f 1996) kom till Kolmården våren 2004 från Thailand. Kung Carl XV1 Gustaf hade fått de två elefanterna i gåva av kungen i Thailand. Saba (f 1968) kom från den franska djurparken Le Pal till Kolmården 2007.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!