Svårt hitta billiga resor

3 890 kronor för en resa till Peking. Stämmer det eller är det bara ett av reseföretagens många lockpriser?- Du måste ha tålamod för att hitta de billiga resorna, säger terminalansvarig på Norrköpings flygplats.

23 mars 2012 06:42

Enligt Finnairs senaste annons i Folkbladet kan du bland annat resa från Norrköping till Peking för under 4 000 kronor och till Shanghai för cirka 4 000 kronor.

Folkbladet försöker boka en Kinaresa till det utannonserade priset. Men det visar sig vara svårt. De flesta resor hamnar på en bra bit över 10 000 kronor per person.

Är det här vilseledande reklam? Går det verkligen att få tag på de här billiga resorna? Vi åker på torsdagen ut till Norrköpings flygplats för att ta reda på det.

Lockpriser

Terminalvärden Gudjon Bjarnason är väl medveten om att resebolagens reklamkampanjer är fyllda av lockpriser och att det ofta är knepigt att hitta dem.

- Det handlar om att ha tålamod, det kan ta tid att hitta de här resorna, säger han och börjar genast söka på datorn.

Efter en stund får han fram annonsens utlovade resor åt oss. Norrköping-Peking för 3 890 kronor, Bangkok för 5 190 kronor, Sydney för 8 690 kronor och Shanghai för 4 290 kronor.

- Det handlar om detektivarbete, konstaterar Gudjon Bjarnason.

39 procent felaktigt

SVT:s konsumentprogram Plus gjorde nyligen en granskning av reseannonser som visade att fyra av tio annonser innehöll felaktigheter. Annonser från sammanlagt 23 resebolag eller researrangörer kollades. I nio av dessa fanns det avgångar som inte gick att boka till utsatt pris. Det innebär att 39 procent av annonserna var felaktiga.

- Finns det inga resor för de här priserna så handlar det om falsk marknadsföring, säger konsumentvägledare i Norrköping Pekka Lehtinen som är medveten om resebolagens många knep men som inte har stött på några klagomål om det här i Norrköping.

Det vanligaste felet, i Plus granskning, var att det angivna priset för en resa bara gällde vid gruppbokningar för två eller fyra personer. Det här nämndes inte överhuvudtaget i många av annonserna.

Okänt antal platser

När det gäller Finnair och de billiga flygresorna från Norrköpings flygplats verkar det vara svårt att boka fler än fyra platser till Peking.

Enligt Konsumentverkets experter måste resebolagen ha ett "ordentligt gäng" resor för det utannonserade priset i annonserna.

Hur många billiga resor det finns totalt från Norrköping till Peking är dock omöjligt att få veta.

- Det beror helt på hur många som har bokat. Det gäller att vara snabb så de inte tar slut, säger Daniel Sandgren, på Finnairs kundservice.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk