Demonstrerade mot nya Acta-avtalet

- Jag är kritisk mot handelsavtalet Acta och kommer även att argumentera emot det i riksdagen, när jag blir riksdagsledamot framöver!Det sa Mathias Sundin (FP), oppositionsråd i Norrköping och snart riksdagsledamot och en av de mest kritiska talarna i lördags.

17 mars 2012 17:32

Demonstrationen omfattade ett 100-tal deltagare, som först samlades på Tyska torget och sedan gick runt i centrala Norrköping med protestplakat mot Acta.

Sundin i täten

Trots att demonstrationen var partipolitiskt obunden och Folkpartiet i riksdagen sagt ja till Acta, ställde sig alltså Mathias Sundin i täten för demonstrationen.

- Acta-avtalet är inte det värsta integritetskränkande beslut regeringen tagit, men det är nog för att jag ska säga nej till det, sa Mathias Sundin. Under flera år har Sverige infört flera integritetskränkande lagar. Utvecklingen måste vända, för nu räcker det!

Men hur kommer det att gå i riksdagen, när du argumenterar emot folkpartiets linje?

- Jag hoppas och tror att vi har så högt i tak, att vi även kan ha olika åsikter inom partiet, säger Mathias Sundin som kommer att vikariera i riksdagen det här året ut.

Varför då denna nya roll och hur blir det med ditt engagemang i Norrköping?

- Jag vikarierar i riksdagen för Karin Granbom, som ska vara mammaledig och min målsättning är att jag ska fortsätta på halvtid som oppositionsråd i Norrköping vid sidan om riksdagsmannajobbet.

Hur ser du på det här nya uppdraget?

- Det ska bli jättekul och bland annat tänker jag jobba med integritetsfrågor men även infrastrukturfrågor.

- Jag vet redan nu att jag hamnar i konstitutionsutskottet, vilket innebär att jag får vara med och granska den senaste vapenfabriksaffären med Saudiarabien. Det ska bli intressant.

Läs mer i måndagstidningen

Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Acta), formellt handelsavtalet för bekämpning av varumärkesförfalskning mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, Australien, Kanada, Japan, Republiken Korea, Mexikos förenta stater, Konungariket Marocko, Nya Zeeland, Republiken Singapore, Schweiziska edsförbundet och Amerikas förenta stater, är ett multilateralt handelsavtal gällande piratkopiering och varumärkesförfalskning som har förhandlats fram mellan bland andra USA, Australien, Mexiko och EU.Syftet med Acta är att stärka skyddet för existerande immateriella rättigheter. I korthet går avtalet ut på att samordna kampen mot varumärkesförfalskningar i första hand.(från Wikipedia)
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!