Villkorlig dom för misslyckad sprängmedelskupp

Tre män har dömts till villkorlig dom och dagsböter för det misslyckade försöket att stjäla sprängmedel från Lämmetorps bergkross. En 31-årig man med koppling till Outlaws döms till fyra månaders fängelse för anstiftan till brottet.

25 januari 2012 17:05

Det var den 9-11 juli förra året som de tre männen, 28, 21 och 23 år gamla, försökte ta sig in i så kallade kassuner innehållande sprängmedel på Lämmetorps bergkross.

Vid ett av tillfällena försökte de skära sig in med vinkelslip. I en av kassunerna fanns det minst 2,5 ton sprängämne. Om gnistorna från vinkelslipen hade kommit in till sprängmedlet hade det exploderat, en explosion som i så fall slagit ut alla glasrutor belägna inom nio kilometer från platsen.

23-åringen säger att han fick uppdraget av 31-åringen, en supporter till den kriminella organisationen Outlaws, och att han känt press att utföra uppdraget. Han fick hjälp av två kamrater.

Alla tre döms nu till villkorlig dom och dagsböter för försök till grov stöld.

Det finns en uppgift i förundersökningen om att sprängmedlet var avsett att användas för sprängning av en lokal i Norrköping.

31-åringen, som för närvarande avtjänar ett fängelsestraff på ett år för bland annat utpressning, har förnekat att han skulle ligga bakom den misslyckade sprängmedelskuppen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!