Försökte stjäla dynamit

till kriminellt mc-gäng

21 november 2011 15:25

NORRKÖPING

Tre Finspångsbor åtalas vid Norrköpings tingsrätt för att ha försökt stjäla 2,5 ton sprängmedel hos Lämmetorps bergskross.

En fjärde Finspångsbo, som ha kopplingar till kriminella mc-gänget Outlaws, åtalas för att fått de tre att utföra det aktuella brottet, som betecknas som grovt på grund av att stöldgodset är mycket farligt.

Tingsrätten framhåller att sprängämnet, kunde ha använts till att förorsaka stor skada på både personer och egendom, om man lyckats i sitt uppsåt att stjäla det.

Köpta nycklar?

Enligt ett vittnesmål, ska någon av de inblandade ha köpt nycklar till förråden för 30.000 kronor av en före detta anställd på bergstäkten, men det visade sig att nycklarna inte fungerade som man hade hoppats.

Sprängning i Norrköping?

Enligt en person som polisen förhört, skulle sprängämnet troligen ha använts till att spränga en lokal inne i Norrköping i luften.

Bergskrossens ägare konstaterar, att det verkligen var tur att de inblandade misslyckades stjäla dynamiten och tändmaterialet, eftersom så här mycket dynamit kan ställa till stor skada på både personer och egendom.

Han berättar för polisen att när fyra ton dynamit small i Gyttorp 1971, förstördes 900.000 glasrutor inom en radie av en mil.

Kriminella kontakter

Det är alltså tre personer som åtalas för försök till grov stöld. De är 20, 23 respektive 28 år gamla medan mannen som fått de tre att försöka utföra stölden är 31 år och också bosatt inom Finspångs kommun och ska ha kopplingar till det kriminella mc-gänget Outlaws.

Vid tillfället för stöldförsöket fanns det 2,5 ton dynamit i en kassun, en sorts förråd, och tändmaterial i en annan kassun.

Båda kassunerna bär spår av försök att forcera låsen för att komma in i dem, men tjuvarna hade misslyckats att få upp dörrarna.

 

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!