Göran fick rätt till slut

- Det känns skönt. Det säger Göran Druid efter regeringens besked, att vanvårdade fosterbarn nu får ersättning.

Göran placerades i fosterhem, fem månader gammal. Hela sin barndom bodde han på barnhem och i fosterhem.

1 oktober 2011 03:00

I torsdagsmorse ringde telefonen halv åtta på morgonen. Göran satt då och åt frukost.

- Det var kvinnan, som bodde granne med min fosterfamilj, som ringde och gratulerade mig. Vi har hållit kontakten under åren, berättar Göran.

På banken
Han ska söka ersättningen, även om han har det gott ställt ändå, med bra pension från både Sverige och Norge. Men han har inte bestämt vad han ska använda de
250 000 kronorna till, när han väl får dem.

- Jag sätter väl in pengarna på banken, säger han.

Lycksökare
Regeringen har gjort klart att processen har högsta prioritet men Göran Druid inser att det kan komma att ta lite tid att ändra lagstiftning och hitta arbetsformer för att kunna ersätta gruppen.

- Jag vittnade i Vanvårdsutredningen, så min historia finns dokumenterad och för mig blir det nog inga problem med att få ut pengarna. Men jag tror att många lycksökare kommer att dyka upp. Så det är bra att man måste kunna bevisa, att det som står i papprena stämmer, konstaterar han.

Mellan 1920 och 1995 placerades minst 250 000 barn i fosterhem och på barnhem. Inställningen var länge att vården enbart var av godo men en tv-dokumentär 2005 avslöjade en verklighet, som bestod av övergrepp och vanvård. Socialstyrelsen tillsatte en utredning som visade att det hade förekommit kränkningar, övergrep och vanvård.


I Vanvårdsutredningen 2010
vittnade drygt 900 personer om de övergrepp, som de utsattes för som fosterbarn. Samma utredning lade i februari i år, fram ett förslag, att de barn som under åren 1920-1980 vanvårdades i fosterhem eller på barnhem, skulle ersättas med 250 000 kronor vardera. Men i september meddelade barn - och äldreminister Maria Larsson att de drabbade inte skulle ersättas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Sverker