Protester och burop haglade över SDU

- Med vår kriminalpolitik skulle ni bli arresterade allihopa! Störning av mötesfriheten kan ge sex månaders fängelse.

Det budskapet från SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand var givetvis rena tändvätskan för de buande motdemonstranterna på Tyska torget.

Med hjälp av starka högtalare kunde Sverigedemokraternas ungdomsförbund dock genomföra ett drygt timslångt möte där på lördagen.

29 augusti 2011 03:00

Tyst var det inte en endaste sekund, men polisen fann ingen anledning att ingripa.

- Man får väga in, om ett större ingripande skulle stå i proportion till mötesstörningen. Befarar vi att ingripandet bara skulle göra situationen värre, då avstår vi. Att folk står och skriker får man nog räkna med. Det är ju ett kontroversiellt parti, sade polisens presstalesman Gunilla Broman till Folkbladet efter mötet.

Blått och gult
I anslutning till Rådhusets stora trappa var ett 40-tal SDU-are samlade, många av dem tillresta. De hade svenska flaggor och sin egen fana, även den i blått och gult. Lite oväntat såg minst tio procent av dem ut att ha invandrarbakgrund.

Utanför polisens avspärrningar befann sig kanske 200 personer, av vilka drygt hälften var där för att störa mötet. Hur många av de övriga, som sympatiserar med SDU, gick inte att direkt avgöra. Men mer än tre-fyra stycken var det inte, som tog upp någon högst enstaka applåd.

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand presenterade förbundets politik ifråga om arbetsmarknad, bostäder m m. Han försökte också ta hem poäng på den ljudliga motdemonstrationens bekostnad.

- Se här, hur gatans parlament gör allt för att störa ett grundlagsskyddat möte. Det är anmärkningsvärt, att polisen låter pöbeln stå och skrika...

Massinvandringen...
Vad än Kasselstrand tog upp, så var han snart nog framme vid den "kravlösa massinvandringen" som roten till det onda.

- Med alla dessa människor från Irak, Afghanistan, Somalia kan det ju inte bli annat än kraftig lönedumpning. Svenskar kan inte konkurrera med sådana låga löner.

Och det är heller inte det minsta konstigt, att otryggheten på arbetsmarknaden ökar för svenska ungdomar. För här satsas det ju i stället på sådant som instegsjobb, för att gynna i första hand invandrarna...

Kriminalpolitiske talesmannen Christoffer Dulny målade upp en bild av kraftigt ökande kriminalitet i landet. Flera gånger om hävdade han, att Norrköpings "multikulturella Hageby" år 2005 ska ha varit var den mest kriminella stadsdelen i hela riket.

Nytt gendarmeri
Även den ökade kriminaliteten beskrevs vara en "konsekvens av massinvandringen". SDU vill införa nya polisenheter i form av ett gendarmeri, som bland annat "ska ta itu med invandrarupplopp och kravaller".

- Och som då också ska kunna ta itu med sådana som ni här...

Islamisering påstods pågå för fullt i Norrköping, illustrerat av planerna på en moské i Nya parkens mest avlägsna hörn.

Men motdemonstranterna, de tappade inte andan för en endaste sekund. "Krossa rasismen" och annat skanderades om och om igen.

En del slängdes också in mot SDU-arna - ett par ägg, någon mindre sten, en flaska. Inget träffade. Polisen gjorde några omhändertaganden.

Motdemonstrationen föregicks av ett möte i Hörsalsparken. Talarna kom från Ung Vänster, Syndikalisternas Ungdomsförbund, Revolutionär Kommunistisk Ungdom och Arbetarmakt. Sverigedemokraternas fördömdes för rasism likaväl som för högerpolitik. Några av talarna deklarerade, att de skulle ner till Tyska torget för att visa Sverigedemokraterna vad Norrköpingsborna tycker om dem.

- Vi vill inte se några rasister i vårt multikulturella Norrköping, sade Fanny Rosberg från Ung Vänster, som är Vänsterpartiets Ungdomsförbund.

Men hon deklarerade också, att Ung Vänster inte skulle fortsätta med ner till Tyska torget.

- Vi kommer aldrig att sluta ta debatten. Men sådana konfrontationer ställer vi inte upp på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!