"Låt barnen cykla istället"

Ett barn som cyklar fyra kilometer till skolan varje dag får bättre kondition än om hon eller han tränar fotboll två gånger i veckan.

Det hävdar Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom, NCFF, som vill få barn och unga att gå och cykla till skolan.

24 augusti 2011 03:00

"Byt ut slentrianmässigt skjutsande och uppmuntra barnen att gå eller cykla till skolan istället". Det är syftet bakom den nationella tävlingen Gå och cykla till skolan som drar igång i höst.

- Det finns många fördelar med att barn rör på sig mer, och sunda resvanor bör man lära sig tidigt, säger Camilla Bergholm på NCFF.

Tävlingen vänder sig till alla F-6-skolor i landet och pågår under september och oktober. Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt, genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. I potten ligger 40 000 kronor.

Mot stillasittande
Tävlingen introducerades redan 2005. I år samarbetar initiativtagaren Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom (NCFF) med branschorganisationen Svensk Cykling. Syftet är att motarbeta den stillasittande livsstilen som allt fler skolbarn har.

- Barn som blir skjutsade i bil går miste om betydelsefull vardagsmotion samtidigt som de utsätts för farliga trafiksituationer i samband med avlämning och hämtning, säger Camilla Bergholm på NCFF. Beteendemönstren etableras redan i ung ålder, och när det gäller fysisk aktivitet hos barn har färdsättet till och från skolan en betydande roll. Det slentrianmässiga bilskjutsandet är farligt av flera anledningar.

När man jämför vardagscykling med organiserad idrott står sig cykling också mycket bra.

- Ett barn som har fyra kilometer till skolan får bättre kondition uppe på cykeln än om hon/han spelar fotboll två gånger i veckan, menar arrangörerna bakom cykeltävlingen.

Gå och cykla till skolan 2011 vänder sig till Sveriges alla F-6-skolor. Tävlingen pågår under september och oktober månad. Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan.

... kan få 30-50 procent av sin dagliga dos fysisk aktivitet tillgodosedd

... upplever att de känner sig piggare och har lättare för att koncentrera sig.

... är mer fysiskt aktiva under hela skoldagen

... utvecklar bättre trafikfärdigheter och en bättre emotionell hälsa

... får träning i att ta sig fram i närmiljön, blir handlingskraftiga och får bättre självförtroende

... har bättre motoriska färdigheter, lungfunktion och högre energiförbrukning

Källa: Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom, NCFF

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk