"Det är panik"

Situationen i Oslo beskrivs som kaotisk efter vad som befaras vara en terrorattack mot regeringskvarteret. Vittnen berättar att människor gråtandes vandrat kring bombplatsen. Polisen har alltjämt uppmanat att stanna inomhus. Folkbladet har pratat med flera Norrköpingsbor som just nu befinner sig i Oslo.

23 juli 2011 03:00

- Det är liksom panik! Fönster är krossade efter tryckvågen från bomben och polisen håller på att evakuera centrum, sa Mikael Örtenheim som jobbar och bor i Oslo i går eftermiddag.

Han berättar att människor gett sig ut för att se över vad som hänt. Detta rakt i motsats till polisens uppmaningar att hålla sig inomhus.

Viktoria Andersson som jobbar bara 100 meter från där bomben small berättar:

- Vi hade fredagsmöte på jobbet och som tur var hade alla mina kollegor kommit in inomhus. Plötsligt kände vi en stor tryckvåg och fönstren trycktes in. Sen kom det folk springandes upp för vår gata. Det är helt otroligt.

Viktoria och hennes kollegor gick då ut för att se vad som hänt

- Det var ganska mycket kaos. Vi har fått erbjudande om att gå ner i ett skyddsrum men jag känner att vi nog inte vill vara kvar i centrum alls. Polisen tror inte att det är den sista bomben och då vill vi snarare härifrån än ner i ett skyddsrum, säger Viktoria som är skakad efter händelsen.

Men hon vet ännu inte om det blir aktuellt att lämna Oslo tills vidare.

- Just nu vet jag varken ut eller in. Det är väldigt chockerande. Man vet inte hur man ska hantera en sån situation. Jag tror inte att nån kommer åka härifrån i rädsla men det känns kanske samtidigt inte som att jag vill vara här just nu.

- Hela släkten nästan har ringt. Men det är ingen som jag, eller mina kollegor, känner som skadats och det är skönt att veta att familjen hemma mår bra. Man undrar verkligen vart världen är på väg.

Norrköpingsbon Isak Broman bor ett par kilometer från platsen och kände tryckvågen ända dit.

- Jag och min rumskompis satt vid våra datorer här hemma och kände att det skakade till i hela huset, säger Isak som valde att ta reda på vad som hänt via sina vänner i Oslo och mest hålla sig inomhus.

Men att återvända till Sverige av rädsla är inte aktuellt.

- Nej verkligen inte. Sånt händer, det var ju bombdåd i Stockholm förra året, så det spelar nog ingen roll vart man är, det är väl lika stor risk överallt. Dessutom var det inte länge sen det var skottlossning i Norrköping, så det är inte direkt som att man är mer säker där.

När Folkbladet ringer upp 21-åring Viktoria Andersson igen på kvällen har hon fått veta om skotten mot ungdomslägret. Viktoria och hennas arbetskamrater har valt att spendera kvällen tillsammans för att ge varandra stöd. Hur det blir med jobbet, det får hon se.

- Om polisen tills dess inte sagt att det är säkert att ge sig ut så vet jag inte. Det känns inte så roligt att jobba i morgon (läs: idag) om det ännu inte är avblåst. Just nu varnar de ju för fler bomber.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!