Äggkonst till påsk

Muammar Gaddafi blir äggskalle när Folkbladets karikatyrtecknare Saad Hajo målar ägg.

- Vi brukade måla ägg till påsk när jag var liten, säger Saad Hajo, uppväxt i Syrien.

23 april 2011 03:00

Vitt är trist. Så gör som Folkbladets Saad Hajo, ge ägget färg, låt fantasin sprätta och skapa äggta konst.

Han målar med en tunn pensel och ätbar färg från hobbyaffären. I Saads äggmålarrecept ingår också humor och samhällsengagemang. På ett ägg växer Muammar Gaddafi fram. Och vem vill inte knäcka en diktator för att göra gubbröra av honom? Nästa ägg pryds av en fågel i bur och blir ett ställningstagande för demokratikampen i Syrien och mot att oppositionella fängslas och dödas.

De målade äggen har sitt ursprung i Egypten, där de var en fruktbarhetssymbol. Saad Hajo berättar om högtiden Shamm el nasim, som betyder doften av vårvinden, och firas av både kristna och muslimer. Till detta firande av vårens ankomst hör bland annat de målade frukostäggen.

Även traditionen med äggpickning finns både i Syrien och Sverige. Det går ut på att två personer håller var sitt hårdkokt ägg och stöter topparna mot varandra. Den som fortfarande har ett helt ägg vinner.

- Ibland kunde man skoja till det och ta ett löskokt istället, säger Saad Hajo med ett leende.

Döskallar
Folkbladets reporter Åsa Hanell hugger också tag i ett ägg som dekoreras med påskris. Men hemma hos henne, där man bakar pepparkakspistoler till jul, brukar motiven bli annorlunda.

- Vi gör mest döskallar. Vi försöker göra lite roliga ägg, säger hon.

För den som inte är så konstnärligt lagd är äggmålning inte det lättaste. När undertecknad prövar glider färgen på den runda ytan. Ägget är hopplöst litet och snart är både fingrar och motivet kladdigt.

Ett knep är då att istället koka äggen med lökskal i vattnet så de blir vackert gula eller röda, beroende på vilken lök man väljer.

Visste du att vi under påskveckan äter 2 000 ton ägg i Sverige. På själva påskafton blir det upp till 6 miljoner ägg i timmen.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!