Hobbyn blev en affärsidé

Det började med lite köp och sälj av tv-spel, då mest som en hobby för att fylla ut arbetslösheten.

 

Men ur hobbyn växte en affärsidé, och Magnus Fäldt har nu fyra framgångsrika år bakom sig med sitt företag MSF Trading, där han satsat på import från Kina av olika slags tillbehör - till tv-spel, dataspel och nu senast också till kameror.

 

23 april 2009 03:00
Sedan något år har Magnus Fäldt flyttat sitt företag till 160 kvadratmeter i f d Philipshuset vid Finspångsvägen. Dubbelt så stort som i källarlokalen vid Eknäsgatan, där han tidigare höll till.

 

Högt i tak är det också, en klar fördel för ett lager. På hyllorna finns sådant som reflexskärmar, uv-filter, studioblixtar, en massa slags kablar, minneskort, polarisationsfilter, ljustält, laptopkylare...

 

Det kan väl vara bortemot tusen olika produkter här - gissningsvis, inte ens Magnus själv har räknat dem.

 

Redan halvfull
Det är bara förmiddag när vi hälsar på, men säcken med vad som ska iväg denna dag är redan halvfull. Minst en säck per dag brukar det också bli. Det mesta skickas per post, en del via en speditionsfirma.

 

Allt på hyllorna här är Made in China. Men att det var Kina, som skulle ge honom och familjen försörjning - det kunde Magnus ju knappast ens föreställa sig, när han i slutet av 90-talet delade samma öde som så många andra Norrköpingsbor: Blev arbetslös, när Ericsson slog igen.

 

- Då sprang jag på pantauktioner och köpte en del tv-spel, som jag sålde via punkten.se. Men det var mest som en hobby, säger han.

 

När sedan lasern till en Playstation 2 var trasig sökte Magnus reservdelar på nätet. Han upptäckte då, att Kina var billigast.

 

Trodde sig lurad
- Det här var ju en ren tillfällighet, men jag gjorde en provbeställning på kanske tio stycken. Sedan trodde jag först, att jag hade blivit lurad för det kom inga grejer. Men efter tre-fyra månader kom de, och sedan sålde jag också en del av dem.

 

En annan gång hade han kommit över några tv-spel i form av MarioCart till Nintendo 64, satte ut till försäljning - och blev nedringd! Det var en fingervisning så god som någon.

 

Ett Starta eget-bidraget kom nu väl till pass, när Magnus skulle utveckla denna blygsamma början till något betydligt större.

 

Redan tidigt hade han också kommit i kontakt med den kinesiske leverantör - verksam i Shenzhen långt i söder, bara ett par mil från Hongkong - som han sedan hållit fast vid och fått ca 90 procent av sin import från.

 

Goda affärer
- Vi har kontakt via mejl och Messenger. Hans engelska är bättre än min, men med ordbok har det gått bra. Jag lär mig ju också mer hela tiden.

 

Och affärerna då?

 

- I huvudsak mycket bra. Det har hänt att jag inte fått exakt det som jag beställt, men jag har aldrig blivit lurad på pengar.

 

- Men tyvärr har det hittills aldrig blivit av att åka dit. Jag har varit på väg några gånger, men alltid har något kommit emellan. Det är också svårt för mig att bara åka ifrån företaget.

 

Nu är det alltså en Internet-butik, e-handeln www.tvspelsweb.se, som Magnus driver. Bland hans kunder återfinns några företag, men mest är det privatpersoner.

 

Bättre vetskap
Ifråga om tillbehör till tv-spel, dataspel och kameror finns idag många behov att fylla. Med växande kundkrets får Magnus också ständigt bättre vetskap om, vad som efterfrågas.

 

- Jag tar hem olika produkter. Sedan visar det sig, vad som går bra och vad som inte gör det.

 

- Jag säljer en hel del tillbehör till riktigt gamla produkter, till exempel kablar till Nintendospel från 80-talet. De har blivit lite kult nu.

 

- På nätet kan man hålla med udda grejer, som de stora kedjorna inte längre har. Kunderna letar sig fram till dem, där de finns. Sedan är det förstås bra för mig, att jag har så många olika produkter. Det minskar ju riskerna.

 

Ny satsning
Senaste inslaget är kameratillbehör, en satsning som växt fram ur Magnus egna behov.

 

- Jag förstod, att jag måste lära mig att bättre fotografera mina varor för hemsidan. Därigenom har jag också fått ett intresse för fotografering, som jag inte alls haft tidigare.

 

- Då har jag också insett, att kamera- och studiotillbehör har blivit en stor marknad. Och då gäller det att hugga tillfället i flykten! säger Magnus.

 

Sålunda utgörs nu en del av kundkretsen av andra nätbutiker, som vill rycka upp sina egna bildpresentationer.

 

Omsättningen i firman har ökat för varje år, från 350.000 kr första året till 1,2 milj kr i fjol. Just nu har tillväxten planat ut, som direkt följd av krisen. Magnus säger, att han får vara nöjd med att inte behöva gå bakåt. På sikt räknar han dock med fortsatt tillväxt.

 

Dags att anställa?
Han är, säger han, snart på gränsen till att kunna anställa någon:

 

- Det är ju mycket jobb med ett sådant här enmansföretag, säkert 60-80 timmar i veckan. Företaget blir ens liv, som man måste anpassa sig efter.

 

- Men för att kunna anställa någon måste jag först ha upp omsättningen med kanske en halv miljon till, säger Magnus Fäldt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jan Nordström