De sökte sommarjobb

75 ungdomar får sommarjobb hos Hyresbostäder och Norrköpings kommun. På tisdagen anordnades en så kallad speedrekrytering.

6 mars 2019 14:50

– Det handlar om att de ungdomar som söker sommarjobben, får fem minuter på sig att tala om för oss vem man är och varför man vill jobba hos oss, säger Linda Sund, projektledare och ansvarig för Juniorlaget 2019, som man döpt sommarjobbarna till.

– Vid en sån här audition, gäller det ju att ge ett bra första intryck, vilket kan vara en nyttig erfarenhet för ungdomarna.

– Det här handlar om att man får testa på en riktig arbetsintervju. Det är ofta lite nervöst, som en happening och det går snabbt.

Men hinner ni intervjua alla 100-tals ungdomar?

– Ja, vi hinner intervjua och träffa alla de som söker sommarjobben. Jag laddade upp med cirka 30 medarbetare, för att vi skulle hinna med all intervjuer.

Vad är fakta för sommarjobben?

– Man måste ha fyllt 16 år men inte 18 och så kan man tänka sig att byta ut tre veckors sommarlov, mot tre veckors jobb hos oss. Och arbetsperioden sträcker sig från vecka 27 till och med 32.

– Sedan är 50 av jobben vikta för ungdomar, som idag är hyresgäst och bor hos Hyresbostäder. Det känns ju bra, att de som bor hos oss, får möjlighet att snygga till sin egen gård och vara med och skapa hemkänsla, genom att se till att det är rent, snyggt och tryggt i våra områden.

Hur många år, har ni haft denna speedrekrytering?

– Det är sjunde året i rad, medarbetarna vet vad de ska göra, de tar sitt ansvar och allt rullar bara på, när vi kommer igång.

–Orsaken att vi fortsätter med den här modellen, är att vi tycker den känns galet bra och helt suverän för vår del.

Det såg nästan ut som en ”idol-audition” utanför Flygeln, när cirka 460 ungdomar bildade en lång kö utanför Flygeln i Industrilandskapet, där rekryteringen genomfördes. På plats fanns bland annat konferencierer och en underhållande trollkarl, för att se till att kötiden, kändes kortare än den var. Och ungdomarna bjöds på frukt och annat under väntetiden på deras audition.

När får ungdomarna besked om de får ett sommarjobb eller inte?

– Vi kommer att meddela ungdomarna, både de som får jobb och de som inte får jobb, inom de närmaste två veckorna, säger Linda Sund.

– Det känns ju viktigt med en snabb återkoppling till ungdomarna om de fått sommarjobb eller inte. Främst de som inte får jobb hos oss, så att de direkt får chansen att söka andra sommarjobb.

Två ungdomar i den långa kön av arbetssökande, var Sebastian Mujkic och Hazem Tayara:

– Jag vill ha sommarjobb för att tjäna lite pengar, sa Sebastian. Om jag sedan får jobb i Ringdansen, där jag bor, och göra fint runt huset, känns ju det också bra.

– Och jag bor i centrum, där jag också gärna vill jobba för att det ska vara rent och fint, säger Hazem. Dessutom behöver jag pengar till mitt blivande körkort framöver.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström