De kom in i riksdagen

Jo, Norrköpingsbon Juno Blom (L) kom in i riksdagen efter endast ett år som politiker. I övrigt lyckades en politiker i länet kryssa sig förbi förstanamnet: Miljöpartisten Rebecka Le Loine i Linköping.

18 september 2018 12:00

Nu är rösterna räknade och resultatet har klarnat när det gäller vilka politiker från länet som kommer in i riksdagen. För vissa har det varit en spänd väntan: inte minst för dem som förlitat sig på personröster för att eventuellt passera namnet före på listan. Det visar sig vid en genomgång att det i flera fall varit just förstanamnen på listorna som också fått flest personröster. Det gäller exempelvis Andreas Norlén (M), Magnus Oscarsson (KD samt Linda Snecker (V).

Även förstanamnet för liberalerna Juno Blom (L) som startade sin politiska karriär för ett år sedan fick flest personkryss av de på listan: 1346 stycken.

– Det är skönt att det är klart, säger Juno Blom till Folkbladet när vi når henne på måndagen, drygt en vecka innan riksdagens öppnande.

– Det som känns allra viktigast är att så många personkryssat mig med tanke på min profil med barnrättsperspektivet och samma förutsättningar för alla barn oavsett var man bor och vilken kultur man tillhör. Det ger mig stöd och styrka att driva dessa frågor vidare nu.

Det handlar om 16 politiker som kommer in på Östgötabänken. Förutom dessa kommer sverigedemokraterna Clara Aranda och Yasmine Eriksson, bägge Norrköping, in i riksdagen men för andra valkretsar än Östergötland.

Länets riksdagsmän

S: Johan Andersson, Teresa Carvahlo, Johan Löfstrand, Eva Lindh och Mattias Ottosson

M: Andreas Norlén, John Weinerhall och Betty Malmberg

C: Magnus Ek,

L: Juno Blom

KD: Magnus Oscarsson

V: Linda Westerlund Snecker

MP: Rebecka Le Moine

SD: Markus Wiechel, Jörgen Grubb och Jonas Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors