"De har förstört mitt liv"

Det skulle ha blivit en trevlig studentresa. Fest, skratt, tjo och tjim. I stället berättar Nathalie hur hon blev gruppvåldtagen. Ensam i en hytt med fyra killar.

27 oktober 2016 07:00

Rättegången är avslutad. Samtliga fyra åtalade frias från alla anklagelser. Kvar står Nathalie.

– De har förstört mitt liv.

Resan gick från Stockholm till Finland. 24 timmars kryssning med festligheter. Nathalie och hennes vänner drack, precis som alla andra på båten, alkohol. Mot slutet av kvällen var hon och hennes vän på efterfest i en hytt där också de, nu friade, männen befann sig. Nathalie lider av minnesluckor från tillfället men vet att hon lämnades ensam med killarna i rummet.

Hennes kompis hade gått därifrån.

– Jag uppfattade aldrig att hon lämnade men hon hade tydligen försökt få med mig. En av de här killarna hade dragit ner sina byxor och visat könsdelarna, då blev hon rädd och gick, säger Nathalie.

Kvar blev så Nathalie, ensam med killarna.

Det blev mörkt.

Sen började mardrömmen.

– De turades om, säger Nathalie, som nu hunnit fylla 20 år.

Läs mer: Tre anhållna för våldtäkt.

När Nathalie lyckades ta sig ut från hytten hade hon antecknat hyttnumret. Hon anslöt sig till sina vänner och anmälde övergreppen en dag senare efter påtryckningar från omgivningen som märkte att något hänt.

Dna från de friade männen fanns på hennes kropp. Däremot fanns, enligt domen, varken bevis på att Nathalie varit så onykter som hon sagt. Eller att hon drogats.

– Men det här var ju ungefär ett dygn senare. Jag vet ju att jag var full. Jag har aldrig varit så full som jag var då.

Läs mer: Åtalade för våldtäkt.

I tingsrättens dom står också att läsa att filmerna från övervakningskameran inte tyder på att Nathalie var speciellt full. Det rör sig om korta filmsekvenser i båtens korridorer.

– Men där ser man också att jag är på väg åt motsatt håll från min kompis. Hon tog tag i mig och styrde mig åt rätt håll igen, och det syns hur jag håller i en burk alkohol. Så jag förstår inte hur de kan säga att jag inte var onykter, säger Nathalie.

Läs mer: Alla släpps.

Hela försvaret grundas på de nyss nämnda filmerna och det faktum att samtliga av männen, som också är i 20-årsåldern, menat att allt sexuellt skett med samtycke.

– Det är så sjukt. Det stämmer verkligen inte, säger Nathalie sorgset.

Eftersom hon var ensam med männen fanns det inte tillräckligt med bevis för en fällande dom.

– Vi har ju ett rättssystem som är byggt på att hellre fria än fälla. Det som skulle krävts för en fällande dom är i princip att någon skulle stått och sett på eller ha filmat. Men vem gör det? Man ingriper väl i såna fall!

Nathalie överklagade aldrig den friande domen. Målsägarbiträdet menade att det inte skulle vara någon idé.

– Det ångrar jag i dag. Hade det varit nu hade jag stått på mig. Jag skulle ha behövt mer stöd. Det tog bara ungefär tre månader från det att det hände till rättegången. Jag kunde inte tänka klart med överklagan då, säger Nathalie.

Tiden efter övergreppen har varit tung. Nathalie berättar hur hon inte törs gå ut ensam på kvällarna. Inte heller vågar hon vara ute med sina vänner sent.

– Jag mår ju väldigt dåligt. Jag är rädd för minsta lilla. Jag vågar inte ens åka buss. De har förstört mitt liv. Det får inte gå till såhär, säger Nathalie.

I vår tar Nathalie studenten. Någon kryssning blir det inte.

– Absolut inte! Jag avråder alla att åka. Det är jättemånga ungdomar som super skallen i bitar.

Nathalie är en i statistiken. En som faktiskt anmälde sexuella övergrepp, vilket få gör.

– Jag tog steget och gjorde det. Och så händer inte ett piss. Vad sänder det för signaler till andra som är med om liknande saker?

Eftersom samtliga åtalade friades får Nathalie heller inget skadestånd. Männen satt häktade under cirka två månaders tid. För det får de ersättning.

– Jag blir utsatt för det här och det är de som får ungefär 80 000 kronor var i skadestånd. Jag får kämpa varje dag för att livet ska gå vidare. Jag lever i konstant rädsla. Det är sjukt.

Domen

Fyra män häktades och åtalades för grov våldtäkt efter färjeresan i mars i år.

De friade männen har genomgående sagt att de haft sex med Nathalie men att det skett med samtycke.

Tingsrätten går på männens linje och friar samtliga.

Domen har inte överklagats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!