"De äter och bajsar överallt"

Ingelsta golfklubb har problem med vitkindade gäss. Så pass att de nu fått skjuta av några fåglar. ”De senaste åren har de ökat markant”, säger Tommy Engqvist, greenkeeper.

24 juni 2019 14:00

Det är inte bara golfspelarna som lockas till de välklippta banorna på Ingelsta numera.

De senaste åren har banan fått besök av allt fler vitkindade gäss.

Nu har de blivit så många, omkring 50-60 stycken, att det ställer till problem.

–  Gässen är fantastiskt fina och vi värnar om fågellivet, men de äter och bajsar överallt. När det blir sådana här mängder så för det med sig problem. Det ska ju vara rent och snyggt när man ska putta sin boll på greenen. Ligger det då fullt med högar runt omkring så är det inte så trevligt, säger Tommy.

Vad säger medlemmarna?

– Det är klart att de inte är superglada över att stå och putta i bajshögar, det har man hört och det förstår man. Sedan förstår de att vi inte kan vara ute och klippa och städa bort det där en gång i timmen.

Klubben har försökt med avspärrningar och att skrämma bort fåglarna men det har inte hjälpt. Därför har de ansökt hos länsstyrelsen att få skjuta av några fåglar.

Först fick de tillstånd att skjuta av tre fåglar vilket de gjorde för ungefär en månad sedan.

Nu har de fått ytterligare ett tillstånd om att skjuta av fem fåglar, men situationen har blivit bättre på sistone och därför avvaktar de nu lite.

– Nu har det börjat lugna ner sig lite. Sedan om det var för att vi sköt några, det vet jag inte. Nu hade vi 8-10 stycken på en fairway och det tycker jag är helt okej. Någonstans får vi sätta en gräns för det är absolut inte roligt att ge sig ut och skjuta fåglar, säger Tommy Engqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson