De är Högskoleprovsmålets nya åklagare

I juni kom beslutet från hovrätten att rättegången i det så kallade Högskoleprovsmålet ska tas om efter att domaren och lagmannen, på en juristklubb, sagt saker som anmäldes av en advokat, vilket Folkbladet var först med att berätta.

Polisen slog till mot lägenheten som fungerade som en sambandscentral i april 2018 - mitt under pågående prov.

Polisen slog till mot lägenheten som fungerade som en sambandscentral i april 2018 - mitt under pågående prov.

Foto: Polisen förundersökningsprotokoll

Rättsprocessen2019-12-01 06:45

– Vid prövning av jäv är den avgörande frågan hur ett uttalande kan ha uppfattas av en utomstående person. Det är den frågan som hovrätten har fokuserat på och inte om domaren rent faktiskt hade tagit ställning, sa hovrättspresidenten Charlotte Brokelind i samband med beslutet.

I januari dömdes tre män till fängelsestraff för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Tillsammans har de drivit HP-hjälpen som sålt ”fuskpaket” till människor runt om i landet, som skulle hjälpa köparna att nå toppresultat på högskoleprovet.

Polisen slog till mot ligan mitt under högskoleprovet den 14:e april förra året. Flera andra medhjälpare dömdes också, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

De personer som dömts och som inte överklagat utan domen vunnit laga kraft kommer inte omfattas av den nya rättegången.

Eftersom färre personer står åtalade nu, kan den återförvisade rättegången hållas i Norrköpings tingsrätt, med preliminärt datum den 20 januari 2020.

I dagarna övertas också målet av två nya åklagare sedan Per Hedman och Anna Lander lämnat sina arbeten på Ekobrottsmyndigheten.

Nya åklagare i målet är Gunilla Arph Malmberg, vice chefsåklagare vid 2:a kammaren vid Ekobrottsmyndigheten, EBM i Göteborg och Eva-Lena Wessman, vice chefsåklagare vid EBM i Örebro.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!