Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De är bra på återvinning

Fiskeby Board fick besök av klass 4A från Askeby skola, Linköping. Klassen är vinnaren av den senaste "Kartongmatchen", en tävling i återvinning.

Kate Andersson undersöker två burkar med olika sorters pappersmassa.

Kate Andersson undersöker två burkar med olika sorters pappersmassa.

Foto: Patrik Selsfors

NORRKÖPING2019-03-16 14:00

I matsalen på Fiskeby Board väntar på tisdagsförmiddagen representanter från Världsnaturfonden (WWF) samt Tetra Pak på eleverna i klass 4A från Askebyskolan i Linköping. Dessa två organisationer ligger bakom skoltävlingen "Kartongmatchen" och årets tävling – den sjunde i ordningen – kickas igång just denna dag. Anledningen att eleverna från Askeby skola denna dag ska besöka Fiskeby är att de vann den senaste Kartongmatchen.

Det handlar om återvinning och hållbarhet: temat är "Det är rätt och lätt att återvinna".

– Syftet är att öka engagemanget och medvetenheten om återvinning hos barnen, berättar Henrik Magnusson Lindgren, projektledare för Kartongmatchen.

– Sedan starten 2012 har 220 000 barn varit engagerade i den här tävlingen och jämför man återvinningen under den tiden har den ökat från 9000 ton till 13 500 ton per år.

Arrangerar tävlingen gör alltså Tetra Pak och WWF som varit med i några år nu.

– Det är en väldigt kul tävling och roligt att barnen får börja tidigt att tänka på hållbarhet. Återvinning är ju ett enkelt sätt att minska sitt klimatavtryck, betonar Saga Sandin från WWF:s Panda planet som finns på plats den här dagen.

Klass 4A från Askeby skola är alltså på Fiskeby för att få svar på frågan: vad händer med det man samlat ihop? Magnus Johansson, chef för verksamhetsutveckling på Fiskeby Board tycker det är roligt att få ta emot eleverna.

– Vi tackar för den här möjligheten att bidra, det handlar ju om miljön, klimatet, ja. vår värld. Vi är inte så vana att ta emot fjärdeklassare men barnen är viktiga ambassadörer som hjälper till att sprida det här viktiga budskapet, säger Magnus Johansson som också tror att det blir ringar på vattnet från dessa barn ut till deras familjemedlemmar när det gäller vikten att återvinna.

Så anländer klassen och allra först får barnen sätta sig i skolbänken och få en dragning av Cecilia Halling Linder (hållbarhetsutvecklare på Fiskeby) och Magnus Johansson om hur man gör ny kartong, multiboard, av det återvunna materialet – sedan ska det bli en rundvandring på fabriken.

Eleverna Elsa Nygård och Kate Andersson sitter och lyssnar intresserat. Folkbladet frågar vad de tycker om Fiskeby så här långt.

– Jag har förstått hur det fungerar, nu ska det bli jätteroligt att gå runt och titta, säger Kate och Elsa håller med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!