Därför rånades offren

Han var skyldig en person 10 000 kronor, därför rånade han två män under vapenhot den 7 maj i år i centrala Norrköping.

12 juni 2019 19:00

Det första offret blev överfallen på Nygatan av 20-åringen som drog upp någon slags maskering för ansiktet samtidigt som han riktade en kniv mot magen på offret.

– Han sa åt mig att lämna över allt så jag gav honom min mobiltelefon och pinkod samt visade upp min plånbok.

Då sa 20-åringen åt honom att gå till en bankomat och ta ut pengar.

På vägen dit gick 20-åringen och höll i offrets axel samtidigt som han sa att ”Om du springer så hugger jag”.

Medan offret tog ut 5000 kronor stod 20-åringen en bit ifrån och avvaktade, men när han skulle lämna över pengarna var 20-åringen borta.

Offret upplevde hela situationen som mycket hotfull.

Det andra offret var på hemväg från sitt arbete när han mötte 20-åringen som riktade en kniv emot honom. Samtidigt som han drog upp en maskering för ansiktet sa han att om han inte fick ”alla grejer” skulle han hugga offret med kniven.

Offret lämnade över sin mobiltelefon och pinkod, sedan riktades kniven mot offrets hals.

– Vad har du mer på dig? Frågade 20-åringen samtidigt som han får syn på offrets klocka.

Armbandsuret och ett plånboksfodral lämnades över.

”Om du går till polisen vet jag precis vem du är” sa 20-åringen efteråt till offret sedan han sett legitimationen i plånboken.

Polisen kom dock till platsen och kunde gripa 20-åringen som försökte springa från platsen.

I förhör berättar 20-åringen att han innan hade blivit hotad av en person som han var skyldig pengar och uppmanades att råna sig till pengar för att kunna reglera skulden. Det var också den personen som ska ha gett honom kniven.

20-åringen förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes i mars 2018 för rån och narkotikabrott till skyddstillsyn, men straffet har inte kunnat verkställas och slås därför samman med den nya domen till ett gemensamt fängelsestraff.

Eftersom han har återfallit i liknande brottslighet och enligt Frivården har en hög risk för återfall i brott på nytt döms han av tingsrätten till fängelse i ett år och sex månader. Han ska stanna kvar i häktet tills dess domen i ansvarsdelen vinner laga kraft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -