Därför höll han sig undan

Under måndagen inleddes huvudförhandlingen där den nu gripne och på nytt häktad och tidigare Guldbaggenominerade 23-åringen åtalas för grovt bedrägeri.

20 maj 2019 17:00

Huvudmisstänkt är hans barndomskamrat och tillsammans ska de enligt åklagare Helene Gestrin utfört det grova bedrägeri och 13 försök till grovt bedrägeri, som Sebastian Ljungblad åtalas för.

Barndomskamraten har suttit häktad sedan slutet av förra året, medan Sebastian Ljungblad försattes på fri fot vid en omhäktningsförhandling i tingsrätten i januari. Ett beslut som åklagaren överklagade till hovrätten som beslutade att han skulle häktas.

Sedan dess fram tills i fredags när han greps, har han vägrat att självmant inställa sig hos polisen och istället kan han ha befunnit sig utomlands. Enligt sociala medier ska han ha checkat in i Thailand, men enligt åklagaren finns inget som tyder på att han lämnat Sverige över huvud taget.

Han greps av polis efter att han försökt ta sig från det hus utanför Norrköping där han befann sig, sedan någon tipsat polisen om var han fanns, men blev upphunnen och gripen på en åker.

Sebastian Ljungblad och hans barndomskamrat greps först i slutet av förra året i anslutning till barndomskamratens flickväns lägenhet, där Sebastian Ljungblad ska ha begått de brott han nu åtalas för. Själv har han hela tiden hävdat att han är oskyldig och velat att det görs en röstanalys av de samtal som han står åtalad för.

– Man kan säga att åklagaren genom att spela upp ljudfilerna "gynnat" min klient eftersom man hör att det inte är hans röst, säger advokat Mikael Abrahamsson.

Men åklagare måste väl ändå anse att det är hans röst?

– Ja det måste hon väl göra eftersom hon spelade upp dem under förmiddagen, säger Mikael Abrahamsson.

Hans klient har hela tiden begärt att det ska göras en röstanalys, men någon sådan kommer inte att göras.

– De resurserna finns inte i Sverige, men NFC har i tidigare fall anlitat ett utländskt företag så omöjligt borde det inte vara, säger Mikael Abrahamsson.

Det har heller inte gjorts någon analys av de handskrivna anteckningar som hittats i samband med tillslaget mot lägenheten när de båda greps.

Enligt Mikael Abrahamsson har åklagaren inte lagt fram någon ny bevisning mot hans klient.

I fredags hölls en lång omhäktningsförhandling och det var inte alls solklart att han skulle häktas.

På tisdags morgon kommer den huvudmisstänkte barndomskamraten att höras och därefter även Sebastian Ljungblad, som efter gripandet enligt sin advokat, tycker att det på sätt och vis ska bli skönt at få det överstökat eftersom han är oskyldig.

Rättegången beräknas pågå i 18 dagar.

Lyssna:Hör Sebastian Ljungblad själv berätta om varför han höll sig undan rättvisan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -