Därför blev det stopp på Wildfire

Det skulle bli en hisnande åktur med en av världens största berg- och dalbanor i trä. I stället blev det närmare två timmars stopp innan resenärerna kunde evakueras under söndagen. Anledningen? En säkerhetsspärr löste ut.

20 maj 2019 16:30

Det var en inbyggd säkerhetssensor som larmade att två tåg var på väg ut i berg- och dalbanan samtidigt. Spärren löste ut redan i den första backen, innan tåget kommit upp i hastighet.

– Det är en säkerhetsfunktion som gör att tågen aldrig ska ta sig ut på banan samtidigt, säger Rickard Sjödén, pressansvarig på Kolmårdens djurpark.

Några dubbla tåg på banan var det aldrig tal om, utan det handlade om ett sensorfel. Den felaktiga delen byts nu ut, men det blev ett stopp på en timme och 50 minuter innan alla 24 åkglada gäster hade evakuerats. Beslut om evakuering togs efter att tekniker felsökt och hittat problemet.

– Vi har ett team som var uppe direkt och förklarade vad som hänt och som lugnade passagerarna. Vår uppfattning är att de allra flesta var mycket förstående, säger Rickard Sjödén.

Besökarna leddes ner via den trappa som finns belägen vid starten av attraktionen.

– Det gick tryggt och säkert att leda ner gästerna, säger Sjödén.

Enligt rapporter pågick stoppet från 16:20 till 18:10.

– Min uppfattning är att det var arbetet med att leda ner gästerna som tog tid men det viktigaste för oss är att det genomfördes lugnt och säkert, säger han.

Den felande sensorn byts nu ut och attraktionen ska provköras och kontrolleras. När parken öppnar igen på fredag ska Wildfire gå som vanligt.

Några vidare åtgärder kommer inte att vidtas, meddelar ansvariga.

– När det gäller ett sådant här driftstopp som hände under söndagen kan vi hantera det på plats. Vi har kunnig personal som kan byta ut sensorn och genomföra efterföljande kontroller, säger Rickard Sjödén.

Hur ser ni på själva stoppet?

– I det här fallet har ju säkerhetssystemet fungerat precis som det ska eftersom sensorn av säkerhetsskäl löst ut.

Besiktning av berg- och dalbanan sker löpande. En gång årligen besiktas attraktionen av extern part. Vid godkänd besiktning ges tillstånd för säsongen. Eventuella problem med attraktionen påverkar inte tillståndet utan det är upp till attraktionens ägare, i detta fall Kolmården, att säkerställa att attraktionen är säker.

– Årets besiktning skedde under april månad och aktuella delar av säkerhetssystemet testades utan anmärkning. Förutom externa besiktningar genomför våra utbildade attraktionstekniker dagliga och veckovisa kontroller av berg- och dalbanan, säger Rickard Sjödén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Angelica Forsberg