Därför är Lehner en av de största

Hockeymålvakten Robin Lehner är knappast aktuell för Bragdguldet men en idrottsman kan ju vara stor även om det inte är de sportsliga framgångarna som blänker mest. I mina ögon är Robin Lehner en av de största.

Handen på hjärtat – hur många utanför ishockeyfamiljen känner ens till Robin Lehner?

Hans förflutna skiljer sig inte särskilt mycket från alla de blivande idrottsstjärnor som växer upp i svenska städer och byar. Robin var i tioårsåldern när han började lira hemma i Mölndal och det stod tidigt klart att det var målvaktsjobbet som skulle bli hans kall. Pappa Michael Lehner hade trots allt tränat självaste Henrik Lundqvist och inhandlat en puckmaskin för att ge sonen bästa förutsättningar hemma på tomten (där familjen ersatt en gräsmatta med en betongplatta).

Åren gick och karriären utvecklades på ett positivt sätt via spel i Frölundas juniorlag och i "Småkronorna" där han representerade Sverige i junior-VM.

19 år ung – innan han ens hunnit debutera i SHL – gick flyttlasset till Kanada där han först harvade i de mindre ligorna innan han skrev sitt första NHL-kontrakt med Ottawa Senators säsongen 2010/11.

På ytan verkade det mesta vara frid och fröjd – men Robin Lehner brottades med demonerna inne i sitt huvud och tiden var absolut inte mogen för att vara öppen med sin psykiska ohälsa.

Det dröjde många år innan han själv förstod att någonting var fel. Något som han ofiltrerat skrev om på ansedda "The Athletic", en amerikansk sportsajt som gjort sig känd för djupa och många gånger annorlunda reportage än de vi vanligtvis ser på sportsidorna.

Men tillbaka till Robin Lehner som hyllats för sitt öppna sätt att beskriva sitt personliga helvete.

Han skrev bland annat så här i The Athletic: "Att spela hockey var ingenting mot den kamp som pågick i min hjärna."

Depressioner avlöste maniska perioder som kunde pågå i månader. Lehners lösning: Självmedicinering med droger och alkohol. I massor.

Svensken skriver om hur han efter match och träning kunde handla öl som han drack upp hemma "för att kunna sova". Flera gånger rörde sig tankarna kring självmord.

I slutet av mars 2018 fick han avbryta en NHL-match med sin dåvarande klubb, Buffalo Sabres, efter att ha drabbats av en svår panikattack mellan den andra och tredje perioden. Det sammanbrottet blev också vändningen och början på hans nya, bättre liv.

Räddningen, säger han, bestod av tre delar; rätt hjälp, rätt mediciner och rätt människorna i hans närhet.

Sakta men säkert har den svenske stjärnmålisen lyckats få struktur på sitt liv. Han har numera redskapen för att hantera sina problem, samt nödvändig stöttning från sin klubb. Lagkamrater och motspelare har hyllat honom för sin öppenhet kring problemen med psykisk ohälsa, en sjukdom som drabbar många, många svenskar varje år men få kanske vill tala öppet om.

Förhoppningsvis kan den snart 28-årige göteborgarens osminkade beskrivning hjälpa andra i samma situation. Så tänker han i alla fall själv kring sin sjukdomsbild.

Efter att ha varit nykter i 15 månader krigar Robin på. Utåt sett har det gått mycket bra. Han fick NHL:s pris Masterton Trophy, som går till den spelare som visat mest ståndaktighet, sportmanship och hängivenhet till hockeyn. Han nominerades till priset som NHL:s bäste målvakt förra säsongen och hans fick ta emot Expressens "Guldpucken".

Han bytte dessutom alldeles nyligen lag och lämnar New York Islanders för Chicago Blackhawks.

Den inre striden är dock inte över, men vägen till ett bättre liv har i alla fall börjat för Robin Lehner.

Pär Andersson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa