Dansklubb jubilerar

Det finns mycket "swing" hos Norrköpings Sportdansare, som för övrigt firar 15-årsjubileum i år.

19 maj 2019 06:00

Häromkvällen hade man en West Coast Swing-dans i sin klubblokal på Lindövägen 72.

– Vi brukar ha såna här West Coast Swing-socialdanser två, tre gånger per termin, säger Claes Gabrielsson som är med och håller i de här arrangemangen.

Vilka är det som kommer då?

– Det är förstås våra egna medlemmar här i Norrköping, men vi får även besök från andra städer vid såna här danser. Bland annat från Linköping, Motala och Västervik.

Har ni även kurser i West Coast Swing?

– Ja, absolut. Vi har haft kurser under våren och det kommer nya kurser till höstterminen, såväl grundkurs som en fortsättningskurs.

Vad är West Coast Swing för dans, för de som inte känner till den?

– Det är en par-dans med mycket swing i, precis som namnet visar, det är en amerikansk dans och den kommer ursprungligen från Californien på västkusten. Vi dansar till blandad musik, ofta till modern popmusik och blues. West Coast Swing är en mycket rolig dans och den ger mycket utrymme för både förare och följare att tolka och anpassa dansen till musiken.

Är det en sorts bugg?

– Nej, det är det inte. West Coast Swing är en annan dans, den har sina rötter i Lindy Hop.

I år firar alltså sportdansarna 15-årsjubileum. Men hur började det hela?

Klubben startade 2004 genom att några stycken, som tyckte om att dansa, blev intresserade av att starta en egen dansklubb.

Och det gick faktiskt som en dans! Alla var otroligt engagerade och drog upp riktlinjer för hur man ville ha den nya klubbens verksamhet.

Då kom man fram till att det här skulle vara en klubb, där alla kände sig välkomna och där man kunde lära sig att dansa, vare sig man är nybörjare eller kanske vill satsa hårt och börja tävla.

Och sedan dess har det rullat på?

– Ja, säger Clas Gabrielsson. Och klubben har kurser i allt från West Coast Swing, till Bugg, Fox, Dubbelbugg, och även Boogie Woogie.

– Och jag kan även nämna att vi firade vårt 15-årsjubileum i våras med en jubileumsfest.

Tilläggas kan att klubben har cirka 250 medlemmar och ledare som utbildats inom föreningen, där allting handlar om ideellt verksamhet.

I sommar är klubbens uppvisningsgäng igång och dansar på flera arrangemang. Bland annat på Löfstad slotts bilträffar 24 juni och 19 augusti. Sedan är man med på arrangemanget musik och dans på gator och torg i Söderköping 15 juni. Därefter på Augustifesten 17 augusti och även på en cruising på Himmelstalund 24 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström