Dags för vaccination

Nu har årets influensavaccinering påbörjats i vårdcentralerna: Region Östergötland har beställt 68 000 doser som alltså ska fördelas i länet. I år förväntas svininfluensan dominera och nu pekar allt på att influensafallen sakta börjat öka.

8 november 2018 15:00

På måndagen startade årets influensavaccinering i länets vårdcentraler. I år har Världshälsoorganisationen (WHO) beslutat att ta det säkra före det osäkra efter förra året som av vissa beskrivits som lite av en flopp. Då valde man ett så kallat trivalent vaccin som skyddade mot tre olika virusstammar men tyvärr inte mot den som visade sig bli den dominerande: därför insjuknade många trots att man vaccinerat sig. Den här gången satsar därför de flesta på ett fyrvalent vaccin med fyra virusstammar – alltså ett bredare vaccin.

Bedömningen från Folkhälsomyndigheten är att årets influensa troligen kommer att domineras av virusstammen A(H1N1) – populärt kallat svininfluensa.

– Det är en gissning baserat på hur smittorna har spridits på det södra halvklotet, förklarar Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på Region Östergötland som tillägger att detta virus täcks av det breda vaccin som alltså tagits fram i år.

På Folkhälsomyndigheten finns något som kallas ”webbsök”: genom att sammanställa antalet sökningar på influensa som gjorts på Vårdguiden 1177:s hemsida kan man på så sätt bedöma influensaläget. Nu kan man spåra en ökning av influensaaktivitet under den senaste veckan och dessutom är det högre aktivitet nu än motsvarande tid förra året.

Hur ser det ut i Östergötland?

– Vi har fått vårt första fall. Det brukar i och för sig komma in ströfall från sommaren eftersom många reser och man kan ha fått det i till exempel Kina så om det här är det första fallet i en epidemi vet vi inte ännu, säger Britt Åkerlind som berättar att toppen förra året var i februari och att man inte räknar med några större antal smittade innan jul.

Vet ni hur många i riskgruppen som vaccinerar sig?

– När det gäller de äldre än 65 har vi bra statistik, förra året vaccinerade sig 54 procent av dessa i länet medan den siffran nationellt var 49 procent så där är vi lite bättre än snittet. De andra riskgrupperna vet vi inte riktigt eftersom det råder sekretess och annat men vi har gått ut med rekommendationen att vår personal ute i verksamheterna ska erbjuda sina riskpatienter vaccin, förklarar Britt Åkerlind som betonar vikten att vaccinera sig.

– Är det svininfluensan denna gång drabbas normalt även yngre så det är jätteviktigt att även yngre i riskgrupperna vaccinerar sig.

Svininfluensan slog till första gången 2009 och utvecklades då till en pandemi som uppmärksammades stor. Ett vaccin togs också fram som i efterhand fått mycket kritik eftersom ett antal unga människor utvecklade narkolepsi som visade sig ha samband med vaccinet.

Finns det en kvarhängande rädsla hos människor för influensavaccin efter dessa händelser?

– O ja. Det hänger kvar attityder men det är viktigt att påpeka att det här som vi erbjuder nu är ett vanligt influensavaccin som inte har något med det vaccinet att göra överhuvudtaget, säger Britt Åkerlind som alltså hoppas att många i riskgrupperna tar tillfället i akt och vaccinerar sig.

För de som finns i de definierade riskgrupperna är vaccinationen gratis medan det i annat fall kostar 300 kronor.

Influensavaccin

Samtliga vårdcentraler har öppen mottagning dessa tider:

Onsdagen den 7 november klockan 13-16

Torsdagen den 8 november klockan 13-16

Tisdagen den 13 november klockan 13-16

Onsdagen den 14 november klockan 13-16

Torsdagen den 15 november klockan 13-16

Tisdagen den 20 november klockan 13-16

Onsdagen den 21 november klockan 13-16

Torsdagen den 22 november klockan 13-16

På de enskilda vårdcentralernas hemsidor finns mer information om eventuella ytterligare tider och var vaccinationen ges.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa