Carl Fredrik Graf drog storpublik

Många föreföll att vara nyfikna på Östergötlands nye landshövding Carl Fredrik Graf som talade i Hemerycksalen på Louis de Geer på tisdagsmorgonen.

18 september 2018 16:00

Håkan Gunnarsson på Erichs Communications kunde hälsa en stor publik välkommen till "Plats på Scen" på tisdagsmorgonen. Evenemanget genomförs sedan ett antal år tillbaka tillsammans med flera offentliga och privata sponsorer. Upplägget är enkelt. En intressant och aktuell person bjuds in. Frukost serveras från halv åtta på morgonen. Därefter tar gästen och moderatorn Håkan Gunnarsson plats på scen. Klockan nio är det slut.

Carl Fredrik Graf bestämde sig i januari 2018 för att inte ställa upp för ännu en period som Kommunstyrelsens ordförande i Halmstad. Några månader sedan ringde civilminister Ardalan Shekarabi och frågade om han ville bli landshövding i Östergötland. Det ville han. Han har nu snart tre veckor i sitt nya uppdrag som sträcker sig fram till sista juli 2024.

Carl Fredrik Graf har en bakgrund som företagare, officer, riksdagsledamot och kommunpolitiker. Vid sitt besök i Norrköping på tisdagen betonade den tidigare M-politikern sin pragmatiska hållning och resonerande attityd.

– Jag är inte en sådan som står på barrikaderna och talar om hur fel alla andra partier har. Som Kommunstyrelseordförande i Halmstad har jag tvärtom fått odla ödmjukhet och kompromissande för att hålla samman den femklöver av partier som styrt i kommunen. Det har inte alltid varit lätt. Ett av partierna i majoriteten som består av två ledamöter sprack när ledamöterna blev osams. Jag behövde båda två för att behålla majoriteten; så då fick man ta det med lämpor, berättade Graf till publikens uppskattande munterhet.

Den nye landshövdingen ville av förklarliga skäl inte uttala sig alltför bestämt om hur han tänker agera i olika frågor.

– Som ny i uppdraget handlar det mycket om att lära känna människorna, företagen, politikerna och att försöka förstå kulturen i länet, sa Carl Fredrik Graf till Folkbladet före sitt föredrag.

Inför publiken pekade Graf ändock på två områden som han redan nu kunde säga skulle prägla hans ämbete.

– Arbetet med Ostlänken är resurskrävande för Länsstyrelsen. Vi har ansvar för flera områden, bland annat miljöprövningar och fornminnen och vi kommer att behöva ökade resurser för att klara av vårt uppdrag. Ett annat stort ansvar är försvarsfrågorna i allmänhet och den civila försvarsberedskapen i synnerhet, sa Carl Fredrik Graf.

Han sade sig inte kunna framhålla några särskilda band till Norrköping.

– Berömda hallänningar som verkat i Norrköping kan jag dock anknyta till. I många år har jag bott i samma stadsdel av Halmstad som IFK Norrköpings guldtränare Janne Andersson, sa Graf med ett leende.

Halmstad med mera

Kommunen är belägen vid Kattegatt, i mellersta delen av landskapet Halland. Den gränsar i norr till Falkenbergs och Hylte kommuner, i söder till Laholms kommun, alla i Hallands län samt i öster till Ljungby kommun i Kronobergs län. Genom kommunen rinner ån Nissan. På alla hjärtans dag den 14 februari 2018 firade Halmstads kommun att man blir 100 000 invånare i kommunen. Östergötland är ett landskap i sydöstra Sverige. Östergötland gränsar i söder till Småland, i väster till Västergötland genom Vättern, i norr till Närke och Södermanland och i öster till Östersjön.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson

Ämnen du kan följa