"Bomb sprängde bort golvet"

Polis och räddningstjänst ryckte ut till en kraftig explosion på S:t Persgatan under natten till söndagen. Enligt uppgifter till Folkbladet ska explosionen ha detonerat i golvet på frisörsalongen Guldsaxen.

14 april 2019 20:35

Första larmet kom klockan 04.23 på söndagsmorgonen.

– Det var mängder med telefonsamtal till SOS Alarm om att flera personer hört en kraftig explosion i centrala delarna av Norrköping, enligt Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen.

Ett stort område spärrades av i centrum och det nationella bombskyddet kallades ner.

Bostäderna i fastigheten där det smällde och husen mittemot kontrollerades. Enligt polisen fanns det inga uppgifter om personskador och de två värst drabbade butikslokalerna var tomma när det smällde.

– Det är helt otroligt att ingen person kom till skada, pratar folk om på söndagseftermiddagen.

Det är inte bekräftat vad som har exploderat. Men enligt flera personer som Folkbladet träffar ska det ha varit en bomb som troligtvis hade satts fast i taket i källaren under Guldsaxen.

– Den har sprängt bort golvet, jag har själv sett hålet, det var en halvmeter i diameter, säger en person till Folkbladet.

Dessa uppgifter vill inte polisen bekräfta eller dementera. Polisen vill heller inte uttala sig om det finns någon hotbild inblandad.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. På söndagskvällen var ännu ingen misstänkt för explosionen.

Efter att avspärrningarna hävts på eftermiddagen jobbas det för fullt med att sopa bort glassplitter och glasmästare sätter dit nya rutor i flera butiker och i lägenheter på båda sidor St: Persgatan.

Flera butiker runtomkring, både bredvid och mittemot Guldsaxen har drabbats hårt av sprängningen. I butiken bredvid Guldsaxen som inom kort skulle öppna i den före detta guldsmedsbutiken i hörnet St:Persgatan/Gamla Rådstugugatan är förödelsen stor, liksom på pizzeria Maestro och hårvårdsbaren som ligger mittemot.

– Vi har också fått rutor förstörda, säger ägaren till guldsmedsbutiken Guldberg som i mars förra året utsattes för ett väpnat rån mitt på dagen.

Även en rad lägenheter fick fönsterrutor krossade. Flera boende vaknade av den höga smällen.

– Sängen skakade och jag skakade, berättar en granne för folkbladet.se.

– Smällen hördes ända till Albrektsvägen, säger en kvinna.

Till och med restaurangen Highlander Inn och hotell Hörnan som ligger på andra sidan Gamla Rådstugugatan fick sju fönsterrutor krossade och var tvungna att hålla stängt på söndagen.

– Det var glassplitter i hela restaurangen, säger delägare Anne-Sofie Bredin som väntar på glasmästaren.

Hon berättar också om en hotellgäst som precis hade kommit in i rummet när den kraftiga smällen kom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Perk