Beskedet: Svedahl avgår

Reidar Svedahl (L) avgår som ordförande i det kommunala eventbolaget Upplev Norrköping. Det gör även samtliga S-ledamöter i styrelsen.

5 december 2018 15:26

Det meddelas på en presskonferens på onsdagseftermiddagen, i samband med att Upplev Norrköping presenterar sin rapport kring den omdiskuterade utställningen Marvel Avengers S.T.A.T.I.O.N. Även revisorernas rapport presenterades

– Det tråkigaste är att det inte gick så bra som vi hoppats och tråkigt för vår personal, säger Reidar Svedahl (L).

Förutom Reidar Svedahl så lämnar socialdemokraterna Eric Stuart, Mikael Winbladh och Louise Malmström styrelsen. Vem som kommer ersätta ordförande och ledamöter kommer beslutas på nästa kommunfullmäktigemöte i december.

På pressträffen fick media två utredningar på bordet och revisor Kjell Bidenäs på KPMG redogjorde för vad som kommit fram i hans granskning.

– Jag, tillsammans med Johan Hedbäck, som undertecknat rapporten har inte hittat några oegentligheter, inget nytt som framkommit förutom det som är känt sedan tidigare.

Däremot framkommer många och stora brister.

Marvelutställningen gick 11 miljoner kronor back, vilket är en avvikelse på 15 miljoner kronor eftersom man räknade på ett plus med 4 miljoner kronor, men förutom att vädret inte gynnade utställningen så drog man på sig högre fraktkostnader i och med att utställningen kom från Singapore och inte Ryssland vilket man trott.

Dessutom gjorde ett teknikstrul att man fick en helt annan lönekostnad än beräknat.

– Tanken var att man skulle ha en mobilapp som guidade genom utställningen, men den fungerade inte så vi fick anställa guider istället, säger Reidar Svedahl.

Beslutet att avgå som ordförande var inte självklart enligt honom.

– Nej, med tanke på att det kommer att tillsättas en ny styrelse i vår, men vi valde ändå att ta det här beslutet.

Förutom den interna granskning som gjorts av tf vd Göran Lindgren, där det framkommit brister när det gäller bland annat muntliga avtal och avtal som skrivits av vd redogjorde revisor Kjell Bidenäs för en mängd brister i företaget.

– Det är fyra avtal som vd undertecknat men som borde ha beslutats av styrelsen, det handlar om Lekia, VHE (utställningsbolaget), United Vision och Park Event & Arena -där utställningen hölls. Men det finns också brister när det gäller attester av fakturor och att det i många fall saknas skriftliga avtal. Dessutom brister det i LOU, lagen om offentlig upphandling, säger Kjell Bidenäs.

Nu rekommenderas styrelsen i Upplev Norrköping att ta fram en helt ny rutin där man följer upp resultat, med underlag och kalkyler innan man trycker på startknappen för ett projekt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell

Ämnen du kan följa